Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu și Iliescu s-au distrat de minune în curte la Iohannis
Băsescu și Iliescu s-au distrat de minune în curte la Iohannis

Băsescu și Iliescu s-au distrat de minune în curte la Iohannis

Fostul premier Victor Ponta și toți politicienii cu probleme penale au fost tăiați de pe listele de invitați de la recepția oferită de președinte la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei. În replică, Ponta i-a transmis ironic lui Iohannis că „i-a zdrobit sufletul”

Președintele PMP Traian Băsescu a venit, râzând, pentru prima oară la un eveniment organizat de noul locatar al Cotroceniului.

Balerinii, izolați între politicieni

„Hai, dragă mai pe lângă perete, să nu ne filmeze!”: Un domn și o doamnă îmbrăcați elegant, intră pe poarta Palatului Cotroceni încercând să evite ziariștii de la poartă. În grădina palatului e forfotă, iar oaspeții sunt întâmpinați cu marșuri intonate de fanfara militară. Puiu Hașotti încearcă să răspundă la telefon când prin fața lui trece Laura Codruța Kovesi, ceea ce pare să-l intimideze. Îmbrăcată în bleumarin, șefa DNA încearcă să găsească un loc unde să fie cât mai puțin vizibilă. La câțiva metri de ea se află un grup de la Antena 3, în frunte cu Mihai Gâdea. Balerinii Alina Cojocaru și Johan Kobborg stau vizibil stingheriți într- o masă de politicieni care se cunosc între ei. Fetele de la CSM București sosesc cântând și se așează pe iarbă, cu tot cu trofeu. Vine și Traian Băsescu și este plasat în zona VIP.


FOTO: Foștii președinți Băsescu și Iliescu s-au înțeles foarte bine FOTO: CARMEN VINTILĂGrupul vesel al foștilor președinți

Liderul PMP se așează lângă Ion Iliescu, cu care vorbește și râde minute bune. Ajunge și premierul Dacian Cioloș, urmat de Patriarhul Daniel. Valeriu Zgonea, exclus din PSD, dar încă președinte al Camerei Deputaților se așează la capăt de rând. Lipsește Victor Ponta. Nu a fost invitat. De pe fost tăiați toți cei cu probleme penale. „Mi-a zdrobit sufletul domnul Iohannis, aşa de tare îmi doream să-l văd”, a comentat Ponta. Nici Liviu Dragnea nu a fost invitat. De pe listă au fost tăiați și Ludovic Orban și Andrei Chiliman. Candidatul PRU la Primăria Capitalei, Bogdan Diaconu, anunțat că i s-a retras invitația „în lumina ultimelor declarații făcute.” Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a primit invitație, dar nu a venit. La fel și Alina Gorghiu.


FOTO:Handbalistele de la CSM București l-au vizita pe Iohannis FOTO: PRESIDENCYMihalache așteaptă să se extragă

Un crainic anunță sosirea președintelui Klaus Werner Iohannis, care apare însoțit de soția sa. Prima Doamnă poartă o rochie în nuanțe de mov. Iohannis salută pe cei aflați în primul rând. Ajunge la Augustin Zegrean. „Dacă Curtea Constituțională e cu noi…”, spune șeful statului. Spre deosebire de alte ocazii, discursul său este mult mai ancorat la temele de actualitate. „Corupţia şi prosperitatea nu au loc împreună. Iar prosperitatea fără sănătate nu există”, punctează Iohannis. Când ajunge la pasajul în care spune că privește cu îngrijorare referendumul din Marea Britanie”, pe Zgonea îl umflă râsul. Iohannis termină de vorbit. Băsescu dă mâna cu el. „O premieră!”, comentează Iohannis prezența fostului președinte. „Ai zis la tv că te mai sunam. Ai avut curaj. Te sunam să te întreb de termene”, îi spune Băsescu lui Zegrean. Cioloș îi pupă mâna Primei Doamne. Dan Mihalache este întrebat de cineva ce face. „Așteptam să mă extrag de aici!”, răspunde acesta.


FOTO: Carmen Iohannis a purtat o rochie în nuanțe de movMircea Geoană le face poze feteleor de la CSM, zâmbind mulțumit. Ana Birchall, îmbrăcată cu o rochie verde de dantelă se vaită că-i e frig. „Eu credeam că se ține înăuntru”, spune ea. Cătălin Predoiu ajunge și el să dea mâna cu Iohannis. În spatele lui, Mihai Voicu, așteaptă și el, vizibil nerăbdător, să-i vină rândul.

După discursul oficial, politicienii și diplomați fac coadă să dea mâna cu familia Iohannis și să se fotgrafieze cu acesta. Ultimul grup care se adună în jurul șefului statului: jurnaliștii acreditați la Cotroceni. După această fotografie de grup, soții Iohannis se retrag, vizibil afectați de frigul care s-a lăsat peste oraș. Prima Doamnă a fost surprinsă chiar mângâindu-și soțul pe spate.

Intervenție de urgență

Unul din veteranii de război invitați la recepția de la Cotroceni a avut probleme medicale, fiind transportat de urgență la spital. Empatic, șeful statului a menționat incidentul în discursul său și a dat asigurări că totul este bine. „Şi o particularitate de astăzi, probabil majoritatea aţi văzut Salvarea când aţi intrat, a fost un veteran de-al nostru care nu s-a simţit bine, a fost dus la spital şi, din informaţiile mele, este în regulă”, a spus Iohannis, la finalul discursului său.