Traian Băsescu este însă de altă părere. Fostul președinte spune că Liviu Dragnea are un plan secret cu înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului de Interne. 

”Cu o majoritate de tip „BIZON”, este greu să te înţelegi. Ieri, în Senat, s-a discutat problema noului serviciu de informaţii al Ministerului de Interne. Am insistat asupra a două aspecte:

1. Şeful serviciului să fie numit şi în baza unui aviz imperativ dat de CSAT.

2. Serviciul să nu fie remilitarizat.

Prin intervenţia mea, a fost imposibil să clintesc majoritatea PSD-ALDE. Dragnea vrea un serviciu pe care să-l gestioneze singur, prin intermediul actualului, dar vremelnicului ministru al Internelor, pentru că din procesul de desemnare a şefului noului serviciu, a fost eliminat şi premierul.

Să scoţi Preşedintele României din circuitul de desemnare a şefului unui serviciu de informaţii militarizat şi extrem de puternic este, pe de o parte, o acţiune ticăloasă şi politicianistă, iar, pe de altă parte, neconstituţională. Preşedintele este comandantul forţelor armate, cu sau fără voia lui Dragnea, cu sau fără voia PSD şi ALDE. E de la Constituţie, băieţi, şi nu puteţi elimina Preşedintele, doar pentru că Dragnea vrea un serviciu la propria-i butonieră. Să vedem ce părere va avea CCR.”, a anunțat Băsescu.

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului de Interne, cu un amendament al Comisiei de apărare care prevede că șeful acestei structuri este numit și eliberat din funcție de ministrul de Interne.

În favoarea proiectului s-au pronunțat 75 de senatori, 2 s-au abținut și 29 au votat împotrivă. Proiectul are ca obiect de reglementare înființarea, organizarea și funcționarea DGPI, ca structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, urmând a se desființa Departamentul de Informații și Protecție Internă.

În forma propusă de Guvern, directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcție prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.