Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu: Ordonanţa prin care companiilor petroliere li permite să obţină autorizaţii de urbanism şi de construire pe terenuri necadastrate, riscantă
Băsescu: Ordonanţa prin care companiilor petroliere li permite să obţină autorizaţii de urbanism şi de construire pe terenuri necadastrate, riscantă

Băsescu: Ordonanţa prin care companiilor petroliere li permite să obţină autorizaţii de urbanism şi de construire pe terenuri necadastrate, riscantă

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că miercuri a observat în Monitorul Oficial o ordonanţă prin care companiilor petroliere li se permite să obţină autorizaţii de urbanism şi de construire pe terenuri care nu sunt cadastrate şi înscrise în Cartea funciară, apreciind că acest act normativ i se pare riscant, scrie Agerpres.

'Mă uitam la o ultimă ordonanţă care mie mi se pare riscantă, pe care am văzut-o ieri în MO, în care companiilor petroliere, fie că sunt româneşti sau străine, li se permite să obţină autorizaţii de urbanism şi autorizaţii de construire pe terenuri care nu sunt cadastrate şi nu sunt înscrise la Cartea funciară. Avem în România companii petroliere care exploatează puţurile de petrol atâta timp cât aproape vine prin presiune şi cu foarte puţine cheltuieli. Cum trebuie să cheltuiască puţin mai mult ca să extragă ţiţeiul sau gazele, abandonează puţul. Noi avem în România suprafeţe uriaşe care nu sunt cadastrate şi nu sunt înscrise la Cartea funciară', a spus, joi, şeful statului la Conferinţa naţională a agricultorilor 'Agricultura românească între subzistenţă şi performanţă'.

El a arătat că 'se pune placa crizei energetice predictibile ca urmare a crizei din Ucraina', context în care a dat asigurări că România are posibilitatea să-şi crească şi producţia şi de gaze şi pe cea de petrol în aşa fel încât evenimentele din Ucraina să nu o afecteze.

'Sub emblema acestei poveşti să lăsăm să apară un haos în care vom vedea sonde, instalaţii de foraj şi de toate pe terenuri care nici măcar nu se ştie cine este îndreptăţit în mod legal să negocieze şi să ia nişte bani pentru închirierea lui şi (…) că se dă autorizaţie de construire temporară (…) este o poveste, vor face procese şi acolo va rămâne îngropată chestiunea de proprietate', a adăugat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că în niciun stat al UE nu există o asemenea abordare, arătând că este de acord că România trebuie să-şi majoreze capacitatea de asigurare a resurselor astfel încât să fie independentă, dar 'nu hăituind proprietarul de teren şi neconsiderându-i preţul'.

Şeful statului a vorbit şi despre creditele pentru terenuri, arătând că băncile sunt pregătite în acest sens şi Fondul de garantare se implică.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: