Potrivit fostului președinte Traian Băsescu, Ludovic Orban va deveni un om politic cu greutate dacă Guvernul desemnat de el va fi investit, deși liberalul are o misiune imposibilă în Parlament.

Traian Băsescu mai afirmă, într-o postare pe Facebook, că în cazul învestirii noului Guvern, Iohannis poate fi declarat președinte iar în caz contrar Ludovic Orban se va transforma în vinovatul de serviciu iar drumul triumfal al președintelui României se va schimba.

Trăian Băsescu spune că azi nu va fi asigurat cvorumul pentru învestirea noului Guvern iar apoi va fi dificil să se realizeze o nouă majoritate în Parlament. Traian Băsescu crede că nu există destui parlamentari PSD care să „trădeze” și să susțină noul Guvern , partidele care au votat moțiunea de cenzură având motive diferite, dar chiar și dacă noul Guvern ar fi investit este dificil de guvernat cu o susținere atât de variată în Parlament .

„Orban – Misiune imposibilă!
Luni, PNL-ul are proba de foc a votului din Parlament. Întrebările hamletiene sunt: va fi sau nu va fi cvorum? Vor fi sau nu vor fi 233 voturi pentru guvern?
Cu tot optimismul afișat public de Ludovic Orban, este greu să existe suficienți trădători la PSD pentru a fi supliniți Ponta și ai lui.
Simplul motiv că partidele care, pe 10 octombrie, au trimis acasă guvernul Dăncilă au, acum, interese divergente față de momentul moțiunii de cenzură, se constituie într-un obstacol major pentru instalarea guvernului Orban.
Dar, și dacă Orban ar reuși să adune voturile în cvorum, marea problemă este cum ar reuși să guverneze cu o susținere atât de mozaicată în Parlament”, spune Traian Băsescu.

PMP va vota guvernul Orban

Fostul președinte spune că PMP va vota guvernul Orban, atitudinea paridului fiind consecventă cu ceea ce parlamentarii au făcut de la alegerile parlamentare din 2016 și până acum, în timp ce USR va vota în favoarea guvernului Orban, fiiind posibil să apară mici derapaje.

„Problema USR este că ar putea să piardă câteva voturi în Parlament din cauza alianței cu Tăriceanu și a divergențelor interne. UDMR – greu de anticipat atitudinea la acest stadiu. Tind să cred că își vor împărţi voturile dacă va fi cvorum, urmând să acorde susținere pentru următoarea nominalizare, când vor avea un protocol clar cu guvernanții. ALDE – un partid de fripturiști, care au decis să se agațe de pantalonii doamnei Turcan și de fustă domnului Orban, pentru a mai fi transportați o dată în parlament. Votul ALDE este sigur pentru Orban. Minorităţile vor furniza cam 14 voturi pentru guvernul Orban – achiziționate pentru simplul motiv că aici sunt suficiente câteva milioane pentru „acţiuni culturale”, de menținere a culturii, obiceiurilor și năravurilor minorităţilor din Parlamentul României. Pro România – partidul care, dacă votează instalarea guvernului, va rămane în istoria PSD că fiind definiția „potăii” care mușcă mâna care l-a hrănit. Cu siguranță, Ponta nu are complexe. La el, contează ce primește la schimb (prețul). Marea problemă este cu Tudose și ai lui, care, în interiorul Pro România, sunt altceva decât Ponta și ai lui”, scrie Traian Băsescu.

,,Succes, Orban!”

Fostul președinte mai spune că viitorii „foşti pesedişti” care și-au dat seama că PSD nu mai are 44%, își fac calculele că ar putea regăsi „os de Brătieni”, dacă li se garantează un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020 pe lista PNL. „ Aici, Orban poate găsi câțiva „adevăraţi liberali” care să voteze cu entuziasm noul guvern. Nu vor fi însă suficienți pentru a compensa golul produs de Pro România. În concluzie, o situație extrem de fluidă care poate avea orice deznodământ.Dacă Guvernul trece, Ludovic Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat Președinte al României încă de azi.

Dacă Guvernul nu primește un vot de învestitură azi, lucrurile se complică, Orban devine vinovatul de serviciu, iar marșul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la „regimul de croazieră” la viteză de siguranţă pe un drum forestier.
Misiunile imposibile sunt inventate pentru a fi îndeplinite.
Succes, Orban!”, scrie Traian Băsescu.