La Madrid, Traian Basescu a pornit ieri o fiesta electorala restransa, aparand in mijlocul romanilor din Plaza Vasquez de Mella dupa "incalzirea" asigurata de trupa Ro-mania.
Basescu a venit in capitala Spaniei insotit de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, si de vicepresedintele PD, Anca Boagiu.
Mesajul de campanie al presedintelui suspendat pentru diaspora a dorit sa atinga cateva coarde sensibile ale celor plecati de ani buni la munca. „Doisprezece ani am batut marile, am batut lumea pentru ca familiei mele sa-i fie mai bine.
Stiu ca din aceleasi motive sunteti si dumneavoastra aici“, le-a spus Basescu celor aproape 1.500 de manifestanti. Presedintele s-a aratat chiar vehement impotriva celor care ii numesc pe ei capsunari, iar pe el „marinar“, luandu-i astfel in deradere. Ca semn de solidaritate, multimea a raspuns cu urale, scandandu-i numele cu incurajari de la microfonul oganizatorilor.
Basescu a plusat indemnandu-i pe romani sa-si sune familiile acasa si sa le spuna sa mearga la vot pe 19 mai.
A promis vot uninominal
„Nu aveti de ce sa acceptati Romanii fabricate in laboratoarele oligarhilor tranzitiei. Pe 19 mai puteti sa va luati Romania inapoi din mainile acestora“, i-a sfatuit el pe cei adunati in piata madrilena.In dialogul cu masele, Basescu nu a uitat sa-i mentioneze pe cei 322 de parlamentari care i-au decis suspendarea.
„Sa vina la capsuni parla-mentarii“, „Hotii“ au strigat romanii facand poze cu telefoanele mobile, fluturand pancarte, afise electorale si stegulete tricolore. „Jos Tariceanu!“ s-au animat manifestantii urcandu-si copiii pe umeri, sa-l vada mai bine pe presedinte. „Si daca nu strigati asta la Madrid el tot cade“, s-a prins in joc Basescu.
„Pentru ca poporul roman nu a iertat niciodata tradatorii, iar ce-a facut el se incadreaza in aceasta categorie“, i-a incurajat el sa-l huiduie si mai indarjiti pe premier.
Oprit de fortele de ordine spaniole, presedintele nu a putut sa coboare in multime si s-a multumit doar sa ia alaturi de el pe scena un copil imbracat in portocaliu. Cu el in brate, le-a promis romanilor „un nou cabinet“ guvernamental, vot uninominal, rezolvarea problemelor pe care le au cu actele, dar si o noua vizita a sa in Spania, de aceasta data oficiala. „Va asigur ca o sa va indeplinesc dorinta de a fi in continuare presedintele romanilor“, a mai spus Basescu.
Troc de campanie cu popularii
Primit in piata publica madrilena de Esperanza Aguirre, presedintele Comunitatii Madrid si a popularilor din capitala Spaniei, pre sedintele a dat mitingului pentru sustinerea sa si o tenta electorala locala. „Popularii spanioli sunt prietenii dumneavoastra. Sustineti-i“, a indemnat Basescu pe romani, in uralele lor pentru fostul fotbalist Giga Craioveanu, candidat la alegerile municipale din Spania.
De pe margine, spaniolii au privit curiosi, fara a-si explica entuziasmul imigrantilor din est. De la Madrid, Basescu a zburat spre Castellon. Pentru intalnirea cu presedintele, romanii de aici au rezervat inca de acum o saptamana Plaza de Toros, locul in care spaniolii se strang vara pentru corida.
Pentru Basescu fiecare vot este important, mai ales acum, in contextul in care Curtea Constitutionala a comunicat ca Legea referendumului in varianta modificata, care permite demiterea presedintelui tarii cu majoritatea voturilor valabil exprimate de cetatenii care se prezinta la urne, va intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial si deci se va aplica si in cazul referendumului din data de 19 mai.
In oraselele din apropierea Madridului si in Castellon, pe malul Mediteranei, se afla cei mai multi dintre romanii plecati la munca in Spania. In zona madrilena s-au stabilit in jur de 300.000-400.000 de romani, in timp ce in jurul orasului Castellon sunt aproape 90.000.
Mai bine de 400.000 au drept de vot. La Madrid, presedintele suspendat s-a bucurat de toate privilegiile oricarui sef de stat in functie: regatul spaniol i-a asigurat protect ia, iar diplomatii romani l-au asteptat la aeroport, de unde a fost condus de o coloana oficiala pana la locurile de intalnire cu romanii.
Capital de imagine
„Exista doua dimensiuni pe care Traian Basescu le urmareste cu aceasta campanie. Si in 2004 legaturile din afara au fost un sprijin important pentru el. Sunt oameni care, de obicei, se asaza de partea lui si asta conteaza foarte mult. |n al doilea rand, evenimentul are si o vizibilitate interna. Daca s-ar fi dus la Sibiu sau in alta parte, nu ar fi fost la fel de important. Pentru foarte multi romani este un eveniment mult mai interesant“, sustine analistul politic Bogdan Teodorescu.
Sociologul Mircea Kivu spune ca Basescu nu mizeaza neaparat pe numarul de voturi pe care le-ar putea obtine din strainatate, ci pe imaginea pe care si-o va crea. „Vrea sa arate ca se preocupa de cei care lucreaza in strainatate. Asta pentru ca aproape fiecare dintre cei care lucreaza acolo mai are pe cineva aici. Cred ca aceasta este tinta, pentru ca doar foarte putini dintre cei de acolo vor putea ajunge la urne pe 19 mai“, spune sociologul Mircea Kivu.
Analistul politic Bogdan Teororescu sustine ca presedintele suspendat stie ca un contact direct cu emigrantii i-ar creste foarte mult capitalul de imagine. „Romanii din afara sunt putin diferiti fata de noi. Ei primesc realitatea prin intermediul internetului. Or, acum, Traian Basescu le ofera o realitate nemijlocita. A observat ca este foarte importanta o astfel de implicare directa“, crede Teodorescu.
Posibila influenta
Printr-o ordonanta de urgenta, guvernul a aprobat vineri suplimentarea sectiilor de votare din strainatate. „Intentia noastra este sa-i incurajam pe toti romanii sa se prezinte la vot. Decizia luata a fost determinata atat de informatiile pe care le-am primit din partea ambasadelor, dar si ca urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea unor comunitati de romani“, a declarat ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, citat de Rompres.
Analistul Bogdan Teodorescu spune ca cei plecati in strainatate sunt un model pentru familiile ramase acasa si de aceea ar putea fi si un factor de influenta.
„Tinand seama ca cei plecati sunt tineri care au parinti si familii in tara, cred ca exista aceasta ipoteza. Cei din afara sunt oameni care au reusit. |ntr-o forma sau alta sunt un exemplu si pot fi si un factor de influenta. Plecand in afara, ei si-au dublat experienta. Sunt modele comportamentale pentru cei de aici“, adauga Teodorescu.
Analistul si directorul Centrului pentru prevenirea conflictelor, Iulian Chifu, spune insa ca influenta poate fi reciproca. „Evident ca la nivelul familiilor se discuta despre asta. Cei care ofera sprijin financiar familiilor din tara ar putea intr-adevar sa-i influenteze“, spune acesta.