Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu împinge USR în Guvern. „Înfrângere politică generată de superficialitate”
Băsescu împinge USR în Guvern. „Înfrângere politică generată de superficialitate”

Băsescu împinge USR în Guvern. „Înfrângere politică generată de superficialitate”

Europarlamentarul Traian Băsescu este de părere că după ce președintele Kalus Iohannis a anunțat depunerea mandatului de premier desemnat de către Ludovic Orban, noul premier numit ar putea fi tot Orban.

Pe de altă parte, Băsescu spune că dirijorul jocului politic este acum Partidul Socail Democrat.

Traian Băsescu a intrat în direct prin telefon la România TV, pentru a discuta principalele mişcări de pe scena politică, după ce Iohannis a anunţat depunerea mandatului de premier desemnat de către Ludovic Orban.

Preşedintele Klauss Iohannis a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute marţi la Cotroceni, că premierul desemnat Ludovic Orban şi-a depus mandatul, iar de miercuri va invita din nou partidele la consultări, pentru numirea unui nou premier.

Întrebat la dacă este posibil ca noua desemnare ar putea fi tot Orban sau trebuie venit cu o nouă nominalizare, Traian Băsescu a fost tranşant.

„În mod categoric va trebui o altă soluție, dar Ludovic Orban a făcut un gest corect, pentru a deschide negocierile, pentru a da președintelui posibilitatea să redeschidă consultările. În sfârșit s-a aflat că e greu să guvernezi cu 20%. Imprumutăm bani mulți și la Bruxelles se discută exercițiul financiar 2021- 2027”, a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte s-a referit şi la posibilitatea ca preşedintele şi PNL să se retragă din lupta pentru alegeri anticipate, conform romaniatv.net.

„N-ar fi cea mai rea idee, sa părăsescă acest câmp de lupta inutil, alegerile anticipate. In România doar daca ai majoritate poți sa le creezi”, a punctat europarlamentarul PMP.

Traian Băsescu vede ca necesară cooptarea la guvernare a USR-ului, cel puţin, pentru a putea începe formarea unei majorităţi solide.

„Adunați voturile din parlament și veți vedea că dacă ne punem problema de guvern politic, nu există altă soluție solidă (nr. decât cooptarea USR)”, a afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte a criticat şi strategia politică a PNL.

”Este o înfrângere politică generată de superficialitate, nu poți să nu gândești toți pașii, să nu analizezi toate variantele. Nu au avut în vedere varianta că PSD iși recuperează jocul politic, după ce a fost învestit guvernul Orban. Dirijorul jocului politic e acum PSD”, a conchis Băsescu.