Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu ATACĂ sistemul din România: „Americanii nu prea fac afaceri la noi pentru că birocrația noastră e mult prea complicat”
Băsescu ATACĂ sistemul din România: „Americanii nu prea fac afaceri la noi pentru că birocrația noastră e mult prea complicat”

Băsescu ATACĂ sistemul din România: „Americanii nu prea fac afaceri la noi pentru că birocrația noastră e mult prea complicat”

O delegație a marilor companii americane i-a dat miercuri premierulu Sorin Grindeanu o foaie de parcurs privind cooperarea economică bilaterală.

Conform spuselor lui Eric Stewart, președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român, foaia de parcurs parcurs include și precizări referitoare la statul de drept, transparență și eficiență.

Acestă informație vine după ce Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, după întânirea cu delegația oamenilor de afaceri americani, că nu a primit nici un  ”to do list” din partea acestora. 

Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, fostul președinte Traian Băsescu a atras atenția că șeful delegației nu ar trebui tratat asemenea unui lobbyist care a venit în România să facă lobby pentru companiile americane. Și asta pentru că el ”a fost ales de 12 din primele 20 de companii americane determinate să facă afaceri în România”.

Băsescu susține că acest Consiliu s-a format ca răspuns la parteneriatul strategic pe care el, din funcția de președinte al României, l-a făcut cu președintele Statelor Unite de atunci, Barack Obama. Eric Stewart a fost ales președinte al acestui Consiliu de Afaceri Americano-Român. 

Întrebat de ce aceste companii gigant, totuși, nu au ajuns încă să facă afaceri în România, fostul președinte a răspuns: ”birocrația noastră e mult prea complicată, iar ei nu o înțeleg. Ei nu înțeleg nici de ce îi plimbi de 50 de ori. Ei zboară doar de două ori: o dată vin și spun ce ar vrea să facă și te întreabă dacă ești de acord, iar a doua oară îți spun la ce s-au gândit și dacă ești de acord”.

Și Alina Petrescu, purtătoare de cuvânt a Guvernului, a venit cu câteva precizări referitoare la această foaie de parcurs: ”la fiecare punct cu recomandări, sunt cinci puncte mari, sunt sugestii pentru Guvernul român și pentru Secretarul american de comerț. Indignarea dumneavoastră e aceeași și pentru că există recomandări și pentru Secretarul american? E un document în care reprezentanții mediului de afaceri din SUA recomandă ambelor guverne câteva măsuri pe care le consdieră benefice pentru aprofundarea relațiilor economice. Vă deranjează o aprofundare a relațiilor economice dintre cele două țări?”, a spus aceasta la B1TV.