Băsescu anunţă UE şi NATO că Rusia şi-a depăşit atribuţiile în Caucaz

Băsescu anunţă UE şi NATO că Rusia şi-a depăşit atribuţiile în Caucaz

Preşedintele Traian Băsescu va trimite statelor membre UE şi NATO evaluarea făcută în urma întâlnirilor avute cu şefii statelor din zona Mării Negre, legată de conflictul georgian.

Anunţul a fost făcut ieri de şeful statului, la capătul unei vizite de două zile în Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia.

În ceea ce priveşte evaluarea evenimentelor din Georgia, preşedintele Băsescu a apreciat că acţiunea armatelor georgiene a fost pe teritoriul naţional, „chiar dacă s-a bazat pe o evaluare eronată a situaţiei din Osetia şi din regiune“. „De asemenea, apreciem că reacţia părţii ruse a depăşit simpla nevoie de securizare a prezenţei trupelor de menţinere a păcii în Osetia de Sud“, a mai arătat preşedintele.   Inspecţie voluntară, nesolicitată Şeful statului a recunoscut că un asemenea raport nu a fost solicitat, dar că România, în calitate de stat riveran la Marea Neagră şi interesat de regiune, „are obligaţia să-şi transmită punctul de vedere şi nu să primească puncte de vedere de la state cu frontiere la Atlantic“.

Băsescu a adăugat că vizitele efectuate în cele cinci state nu au fost făcute cu mandatul UE sau NATO, aşa cum s-ar fi speculat. Băsescu şi-a repetat pledoaria împotriva drepturilor colective: „Dacă se va continua pe linia susţinerii drepturilor colective pentru minorităţi, cel puţin Balcanii, regiunea Mării Negre, dar şi o bună parte din Europa, ca de altfel şi Federaţia Rusă, pot avea probleme mari de integritate teritorială şi de securitate a propriilor naţiuni în anii următori. Această practică începută cu Kosovo trebuie stopată“, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele român a insistat pe acest subiect: „Vreau să-i asigur pe români că România nu va fi parteneră la destructurarea unor state pe baza conceptului de drepturi colective pentru minorităţi“, a conchis Băsescu.