Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu a publicat contractul de împrumut între Crescent și Gabriela Firea
Băsescu a publicat contractul de împrumut între Crescent și Gabriela Firea

Băsescu a publicat contractul de împrumut între Crescent și Gabriela Firea

Fostul șef al statului a postat, pe Facebook, documentele care arată că firma condusă de Gabriela Firea a primit 400.000 de euro și 1,83 milioane de euro de la Crescent.

Într-un prim document, din 15.11.2007, Crescent împrumută SC Media Casa Press SRL, reprezentată de directorul general Gabriela Firea, cu 100.000 de euro. Împrumutul este fără dobândă. Ulterior, suma împrumutată a fost extinsă prin acte adiționale la 400.000 de euro și 1.830.000 USD, iar termenul de restituire împins din 2008 în 2011.

Oreste ar fi sustras documentele

„Contract de împrumut între Crescent, firmă a fostei Securităţi şi SC Media Casa Press SRL, firmă parte a trustului turnătorului Felix, administrată de doamna Firea. Sunt convins că doamna Firea ne poate spune când s-a rambursat împrumutul”, a scris Băsescu, pe Facebook, după ce a postat documentele. Ulterior, el și-a exprimat empatia față de Gabriela Firea, căreia i-a cerut să se decidă dacă acționează ca om politic sau viitoare mamă. „Dacă vrea, pot să-i botez copilul”, a mai spus Băsescu.

În replică, Firea a spus că „împrumuturi între societăți comerciale aparținând aceluiași trust s-au făcut și se vor mai face, potrivit legilor în vigoare”.

Fostul șef al statului a acuzat- o, încă de luni, pe Firea că ar putea fi cercetată pentru spălare de bani. „Era o spălare de bani, un transfer din banii firmei Securităţii în firma Grivco”, a spus Băsescu. Întrebat când a trimis aceste documente instituţiilor statului, fostul președinte a spus: „Prin 2014. În orice caz, Oreste este un bărbat care a sustras nişte documente din grupul Grivco şi le-a dat unui om de opoziţie, doamnei Udrea. (…) Aşa a scris el pe un bileţel galben. Dar Oreste este un om cinstit, ca şi Firea”.


FOTO: Documentul care probează împrumutul de la Crescent către o companie condusă de Gabriela FireaAlianță cu Voiculescu

„Am văzut declaraţia lui Dan Voiculescu în legătură cu intenţia sa de a-l da în judecată pe fostul preşedinte Traian Băsescu pentru afirmaţiile calomnioase cum că în interiorul grupului Intact s-ar fi petrecut acte comerciale ilegale. Apreciez această luare de atitudine și vă spun că, dacă eu voi fi utilă în acest proces cu mărturia mea, pentru a da seama în legătură cu ceea ce am semnat, mă voi prezenta”, a declarat, ieri Firea. Voiculescu a anunțat marți că vrea să îl dea în judecată pe Băsescu.

Nițu nu știe legea

Fostul preşedinte s-a prezentat, ieri, la sediul Parchetului General pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, ca urmare a plângerii formulate de către Gabriela Firea. „Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj”, se arată în comunicatul Parchetului. Ieri seară, Băsescu a explicat că a cerut timp să studieze dosarul de la Parchet. Specialiști în drept consultați de EVZ au arătat însă că ordonanța Parchetului General – Secția de Urmărire penală și Criminalistică – ar fi nelegală, deoarece competența pentru astfel de cazuri aparține Direcției Naționale Anticorupție. Prevederea apare explicit în Capitolul 1 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. În ceea ce privește afirmația că l-ar fi sunat pe procurorul general Teodor Nițu, Băsescu a spus că „vom afla” motivele acestui apel.