Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu a dezvăluit de ce „DOAMNA KOVESI A DEVENIT VULNERABILĂ”: „Ea aranja cu PSD să-i rezove problema”

Băsescu a dezvăluit de ce „DOAMNA KOVESI A DEVENIT VULNERABILĂ”: „Ea aranja cu PSD să-i rezove problema”

Invitat la B1 TV, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a continuat divergenţele pe care le are cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Liderul PMP a reluat tema răspunsurilor pe care le aşteaptă de la Kovesi după autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă despre teza de doctorat a şefei DNA.

„Doamna Kovesi a devenit vulnerabilă pentru două lucruri cărora nu le răspunde, fir-ar să fie… Eu nu văd ca problemă la ea plagiatul… Vor stabili nişte oameni de specialitate ce a fost acolo. Ea are două probleme ridicate de Ghiţă: dacă într-adevăr, domnia sa ştia, a fost părtaşă într-un fel sau altul, la mistificarea raportului tehnic? Acest lucru se întâmpla când eu eram în plină campanie de suspendare. Ce mă deranjează dincolo de o eventuală participare la această mistificare, este că ea aranja cu PSD să-i rezove problema, dacă e aşa cum spune Ghiţă. A doua problemă este că susţine că nu a fost prietenă cu Ghiţă, dar între timp au apărut informaţii că ei se vizitau acasă, şi acolo se întâlnea şi cu Ponta. Vă aduceţi aminte ce spunea Kovesi despre Bica, despre conduita morală nepermisă… Aş aştepta de la doamna Kovesi răspuns la aceste două probleme, care pentru mine au valori morale uriaşe”

De altfel aceasta nu a fost prima oară când Traian Băsescu se referă la şefa DNA. Şi în cursul zilei de miercuri, fostul şef al statului a făcut câteva referiri despre Kovesi: „În cazul Laurei Codruţa Koveşi dezbaterea a luat-o razna. Toţi cei care vor să eludeze problema se agaţă de hamletianul “este sau nu este plagiat”. Personal, eu cred că plecând de la declaraţia “nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă“ doamna Koveşi trebuie să dea două răspunsuri ferme şi anume:

1.Dacă în 2012 în timp ce se desfăşura referendumul de suspendare, domnia sa îşi aranja prin Sebastian Ghiţă şi un grup de demnitari PSD, un raport tehnic favorabil cu privire la teza de doctorat. Mărturisesc, acest lucru mă frământă cel mai mult;

2.Dacă în intervalul 2011 – 2014 îl vizita pe Sebastian Ghiţă acasă.

Eu m-aş declara mulţumit cu un răspuns ferm la aceste două întrebări. De ce nu intru în corul celor care acuză plagiatul ? Din două motive şi anume: Nu am informaţii convingătoare legate de plagiat şi nu sunt un specialist în materie pentru a face singur evaluări. Pentru moment există un act oficial care infirm plagiatul”, a scris Băsescu pe Facebook.

De asemenea, Traian Băsescu a spus că, în cazul în care ar fi avut probe că Laura Codruţa Kovesi s-ar fi întâlnit cu Sebastian Ghiţă, fostul preşedinte ar fi spus public acest lucru. „Vă asigur că dacă aş deţine astfel de probe le-aş face publice imediat.Pentru moment am doar sentimentul că am fost păcălit”, i-a răspuns Traian Băsescu unei cititor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că a discutat cu Kovesi despre posibilul plagiat în cazul lucrării sale de doctorat, arătând că nu are motive de îngrijorare şi că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă. „Am vorbit scurt cu doamna Kovesi, însă nu cred că este ceva special de comunicat aici. Am întrebat-o cum vede acele acuzaţii, mi-a reiterat că domnia sa nu se simte vinovată cu nimic şi atunci am plecat destul de lămurit din discuţie”, a spus şeful statului. „În această chestiune am avut o discuţie cu procurorul general, pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuţiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate”, a subliniat Iohannis.

Întrebat dacă se impune o demisie a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, Iohannis a răspuns: „Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta timp cât deocamdată cel puţin nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat acolo. Sigur, în măsura în care lucrurile iau altă turnură se poate relua discuţia, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare”.