Barclays Capital: ”Riscurile politice” vor duce leul și mai jos

Barclays Capital: ”Riscurile politice” vor duce leul și mai jos

Analiștii băncii de investiții britanice Barclays Capital, una dintre cele mai mari din lume, au emis o recomandare de vânzare pentru leul românesc, considerând că acesta se va deprecia în continuare în raport cu moneda unică europeană.

Motivele invocate de cei de la Barclays sunt legate atât de factori interni cât și de factori externi țării. „Riscurile politice, creșterea economică slabă și dimensiunea redusă a fluxurilor investiționale străine sunt de așteptat să împingă leul mai jos”, se arată în nota trimisă investitorilor de bancă.

Nici din partea Băncii Naționale nu este așteptată o reacție puternică împotriva unei astfel de mișcări. „Banca Centrală s-ar putea îndrepta împotriva deprecierii prin restrângerea lichidității, dar probabil nu într-o manieră agresivă”, consideră analiștii Barclays Capital. Nici vecinii nu sunt văzuți mai bine Nici celelalte monede din regiune nu sunt văzute prea bine. Recomandarea este de vânzare și pentru forintul maghiar, din cauza probabilității reduse de concretizare a acordului cu FMI într-un timp scurt. De asemenea, coroana cehă ar avea de suferit din cauza recesiunii, iar Banca Centrală de acolo este mulțumită cu deprecierea monedei, văzând în acest lucru un avantaj pentru exporturile țării.

Leul este foarte aproape de minimul istoric stabilit săptămâna trecută în raport cu euro, iar astăzi a depășit din nou, a doua zi consecutiv, minimul față de dolarul american. Un euro a fost cotat de BNR la  4,4652 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News