Barack Obama, un presedinte de culoare pentru America?

Barack Obama, un presedinte de culoare pentru America?

Cel mai tanar si totusi cel mai indraznet politician, senatorul american de culoare, Barack Obama, considerat de revista "Time" un lider revolutionar, isi pune amprenta asupra istoriei.

Desi are o cariera politica de numai doi ani, este afro-american, iar „Hussein” este al doilea prenume al sau, Obama va candida la presedintia Americii, pentru Partidul Democrat, avand-o drept contracandidata pe una dintre cele mai cunoscute si mai bine finantate politiciene, Hillary Clinton.

Cu toate ca Hillary Clinton a debutat ca favorita a Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba, Barack Obama a reusit sa recupereze din decalaj si sa-i ameninte contracandidatei sale pozitia de lider.

Potrivit sondajelor, Obama a inregistrat o crestere de 7a in ultima luna, iar in prezent se situeaza la doua procente in urma lui Clinton. Cu o avere impresionanta, senatorul american a castigat anul trecut jumatate de milion de dolari doar din drepturile de autor pentru doua dintre cartile sale publicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declaratia sa de avere arata ca detine, impreuna cu sotia, un cont bancar de 450.000 de dolari. Obama e un vorbitor desavarsit, iar discursul sau politic este diferit de cel al rivalilor sai. Tonul pe care il foloseste este mai mult conversational decat oratoric, desi unii il considera lipsit de inteligenta.

Inca de la prima aparitie pe scena politica, la Conventia National Democrata din 2004, imaginea pe care a afisat-o a fost cea de „indrazneala”. In acel discurs, Obama a vorbit despre „curajul de a spera”, cuvinte imprumutate de la un preot din Chicago si folosite ulterior ca titlu al celei de-a doua carti a sa, devenita bestseller. 

Impotriva lui Bush

In aproape toate discursurile sale, Barack Obama isi prezinta opozitia fata de  razboiul din Irak. El a facut presiuni asupra senatorului republican Charles Grassley, cerandu-i ca alegatorii din Iowa sa respinga dreptul de veto al presedintelui Bush asupra unui proiect de lege care ar stabili o data-limita pentru retragerea trupelor din Irak. Senatorul republican a respins propunerea si l-a acuzat pe Obama ca violeaza traditia unei institutii prin presiuni publice aupra unui coleg.

In apropierea alegerilor senatoriale pentru fondurile razboiului din Irak, Obama a spus ca nu ar sprijini un alt val de fonduri, „o plata in alb” pe care Bush o da razboiului, si a dat de inteles ca ar accepta un compromis in privinta Irakului.

Indrazneste sa spere

Intrebat ce ar face daca liderii Al-Qaeda ar ataca doua orase americane, Obama a precizat ca ar acorda ingrijiri medicale victimelor si ar incerca sa opreasca alte atacuri iminente, apoi va evalua responsabilii si ar raspunde represaliilor.

Candidatul democrat a propus interzicerea subventionarilor guvernamentale catre companiile private de sanatate care inseala clientii sau folosesc metode ilegale. Suma se ridica la 150 de miliarde de dolari, iar Obama a precizat ca banii vor fi folositi pentru crearea unui program medical puternic, care sa reduca taxele mari la medicamente.

Cum politica de mediu este foarte importanta, Barack Obama a declarat intr-un discurs ca producatorii auto din Detroit si competitorii lor straini trebuie sa-si optimizeze consumul de combustibili si sa reduca emisiile de gaze poluante.

Pentru limitarea efectului de sera si a incalzirii globale, Obama a propus obligarea companiilor petroliere sa reduca carbonul din combustibil cu 1% pe an, incepand din 2010, prin inlocuirea cu etanol, releva Reuters.

Sub protectia serviciilor

In discursul sau, Osama a mai propus marirea creditelor impozabile pentru a ajuta americanii sa cumpere masini cu un consum eficient de combustibil, inclusiv automobile electrice ori cu motor hibrid. Daca masura va fi votata, pana in 2020 se va reduce poluarea cauzata de 50 de milioane de masini.

Candidatul democrat propune si eliminarea subventiilor de stat acordate bancilor care ofera credite studentilor. In prezent, acestea se acorda direct de la Departamentul Educational ori de la banci, ale caror subventii asigura castiguri profitabile pentru aceste institutii si costuri suplimentare pentru studenti. Potrivit estimarilor, costurile se ridica la sase miliarde de dolari anual, din partea contribuabililor, iar sumele economisite vor putea fi folosite pentru a creste numarul de studenti care beneficiaza de credite.

Barack Obama a intrat in istorie prin faptul ca niciun alt candidat nu a fost protejat de Serviciile Secrete atat de devreme intr-o campanie electorala, releva France Presse. Cererea a fost formulata de Obama, cu toate ca nu a existat vreo  amenintare la adresa lui. Seful Serviciilor Secrete din Illinois a precizat ca senatorul a indeplinit cateva criterii pentru a fi protejat, precum campania electorala activa si declararea unor venituri de peste 100.000 de dolari.

Inedit

Campanie prin intermediul internetului

> Cu pretul de a pierde 160.000 de sustinatori, Barack Obama a preluat controlul asupra paginii de internet MySpace.

> Timp de doi ani si jumatate, pagina a fost detinuta de un admirator din Los Angeles, Joe Anthony. La inceput, echipa lui Obama a colaborat cu Anthony si chiar au obtinut de la el parola pentru a face schimbarile necesare demararii campaniei. Dupa cresterea popularitatii presedintelui, echipa a hotarat ca este periculos ca un colaborator extern sa poata controla campania on-line a politicianului si au incercat sa scape de Anthony.

Gafe

Lipsa de experienta, un handicap evident

> Desi vrea votul evreilor, Obama e acuzat ca-si schimba convingerile politice de la un discurs la altul. Acum doua luni vorbea despre necesitatea pacii, punctand restrictiile slabe impuse Palestinei si se arata ingrijorat de capacitatea Israelului de a mentine pacea. Mai tarziu si-a aratat sustinerea pentru Israel, in cautarea pacii.

> Intrebat care sunt cei mai importanti aliati ai SUA, Obama a mentionat UE, NATO si Japonia, apoi a precizat ca nicio tara nu sufera mai mult decat poporul palestinian, starnind protestele Israelului.

> Prins in mrejele unui discurs politic, Obama a exagerat efectele tornadei din Kansas. Constient de gafa facuta, el a dat vina pe oboseala.

DILEMA

Obama sau O’bama?

Charisma sa i-a adus asocieri cu presedintele John F. Kennedy, iar unele sondaje il plaseaza pe locul doi in topul popularitatii politicienilor, dupa Rudolph Giuliani, fostul primar al New Yorkului.

Se stie ca tanarul senator al statului Illinois are mama din Kansas si tatal din Kenya. Mai putin mediatizat este faptul ca Barack Obama are origini europene, iar strabunicul sau a fost irlandez. Fulmouth Kearney a imigrat in Statele Unite la 19 ani, iar tatal acestuia, Joseph Kearney, era cizmar in oraselul britanic Moneygall. Daca senatorul castiga alegerile, el ar fi al 16-lea din cei 44 de presedinti de origine irlandeza din istoria Statelor Unite.

Nascut in 1961, in Hawaii, politicianul de culoare si-a petrecut copilaria in Indonezia, iar tineretea, ca asistent social in zonele defavorizate din Chicago, apoi a devenit un student eminent la Harvard. Obama a fost primul presedinte de culoare al revistei de drept a Universitatii Harvard, dedicandu-se ulterior apararii drepturilor civile si consultantei politice.

Crescut departe de comunitatile de negri din ghetourile americane, Obama stia putine lucruri despre Chicago si despre structura puternica a claselor sociale atunci cand a ajuns in acest oras.

In 1996 a fost ales sa reprezinte Senatul statului Illinos, iar sapte ani mai tarziu, Obama a devenit presedinte al Comisiei de Servicii Sociale din Senat. El a impus reducerea impozitelor pentru muncitorii saraci, dar a contribuit la realizarea unei legi care sa acopere asigurarile de sanatate si a marit fondurile pentru prevenirea SIDA.

In 2001, Obama a participat la alegerile primare pentru Casa Alba, insa a pierdut cursa electorala la o distanta considerabila de contracandidatul sau, Bobby Rush.

Dupa infrangere, Obama si-a redirectionat eforturile catre campania senatoriala. El a dat unda verde unei legi care cere politiei sa inregistreze interogatoriile  pentru crime ce pot fi pedepsite cu moartea.

Sprijin

Candidatul de culoare, sustinut de familie si de vedete

> Atat sora,  cat si sotia, Michelle Obama, au demarat campanii care sa-l sustina. > Maya Soetoro-Ng, sora lui Obama, a vorbit in fata a 100 de sustinatori din Hawaii, statul in care s-a nascut senatorul. >  „In copilarie, Barack era „seful”, dar niciodata crud”, a declarat Maya Soetoro-Ng. >  Mama sa, Ann Dunham, a avut o mare influenta asupra lui, in special prin organizarea comunitatilor in Asia si Africa. > Potrivit AP, senatorul este sustinut si de primarul din New Jersey, Cory Booker, care a declarat ca va fi un lider de campanie al democratului. >  Obama este sustinut si de nume sonore de la Hollywood, precum Tom Hanks, Ben Stiller sau Tobey Maguire.