Editura Evenimentul si Capital

Banii care pun în mișcare mecanismul transplantului pulmonar în România | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

În ultimele două săptămâni, o echipă de medici de la „Sf. Maria” a transplantat patru pacienți nemți la Hanovra
Autor: | | 0 Comentarii | 701 Vizualizari

Acreditat încă din martie 2016, Centrul de transplant pulmonar din cadrul Spitalului Sfânta Maria din București a primit, în sfârșit, undă verde din partea autorităților. Mai precis, a început procedura de deblocare a fondurilor necesare realizării primei operațiuni de transplantare

Proiectul primului centru de transplant pulmonar din România, poate unul dintre cele mai controversate inițiative din istoria medicinei noastre, a intrat în linie dreaptă. Blocat anul trecut prin neacordarea sumelor indispensabile realizării transplantului propriu- zis, proiectul a fost validat financiar - după un scandal uriaș, întins pe durata unui an - de Florian Bodog, actualul ministru al Sănătății. „Am intrat în normal”, consideră Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria. Care sunt următorii pași? Chirurgul Narcis Copcă a detaliat: „După oficializarea comisiei de evaluare, urmează examinarea și evaluarea pacienților, apoi întocmirea listei de așteptare, în funcție de gravitatea cazurilor. După toate acestea, dăm drumul la treabă. Ne-am propus să realizăm cinci transplanturi în acest an. Este important să avem și donatori potriviți”.

Prețul unui transplant pulmonar la „Sfânta Maria”

Cât vor plăti românii pentru fiecare pacient transplantat la „Sfânta Maria”, ținând cont de faptul că pentru fiecare pacient operat la Clinica AKH din Viena statul achită o factură de aproximativ 120.000 de euro? „Am stabilit ca pentru fiecare pacient transplantat la noi, să ni se aloce o sumă cuprinsă între 87.000 și 88.000 de euro, în funcție de fluctuațiile monedei europene. În străinătate am văzut facturi, pentru aceeași operațiune, a căror valoare varia de la 55.000 de euro (cazurile simple) la 380.000 de euro (cazurile extrem de complicate)”, susține dr Narcis Copcă. „E adevărat, poți avea un transplant care să coste 44.000 de euro, urmat de altul, mai complicat, care să se ducă la 150.000 de euro. Trebuie să ne încadrăm într- o medie. Vom emite factură pentru fiecare ac, fiecare seringă, fiecare fir”, spune managerul Narcis Copcă.

Fără onorarii pentru medici în primul an

De remarcat că banii alocați de Ministerul Sănătății pentru un transplant în țară sunt mai puțini decât solicitase inițial echipa de la Spitalul Sfânta Maria - 102.000 euro. Explicațiile pentru diferența dintre suma inițială și cea actuală ar fi următoarele: „87.000- 88.000 de euro pentru un transplant, atât cât am stabilit acum, sunt banii alocați exclusiv acestei operațiuni. Am exclus onorariile medicilor, ale anesteziștilor etc. Cu alte cuvinte, în primul an de activitate, echipa de specialiști va munci fără să fie plătită. O va face gratis. Și gândiți-vă că sunt implicați doar oameni supra-specializați, care se trezesc în miez de noapte sau când se nimerește pentru a recolta plămânii din vreun spital aflat la sute de kilometri de casa lor”, continuă chirurgul Narcis Copcă.

Curtea de conturi le-a propus o grilă de 10-15% din valoare unui transplant

Deși echipa de la Sfânta Maria a promis că va opera gratis în primul an, Curtea de Conturi pregătește deja o grilă de recunoaștere a eforturilor oamenilor implicați în activitatea de transplant pulmonar. „Se vorbește de un procent cuprins între 10 și 15% din valoarea unui transplant. Nu este mult, pentru că banii vor fi împărțiți între mai multe persoane. Vă dați seama ce recompensă va ieși când se vor împărți, de exemplu, 10% din 44.000 de euro la 10 oameni! Și, oricum, din câte am înțeles asta va fi valabil după primul an de activitate”, ne-au dezvăluit surse medicale.

Igor Tudorache va superviza operațiunile

Echipa de medici care va efectua transplant de plămâni la „Sfânta Maria” va fi coordonată de Igor Tudorache, chirurg cu 300 de asemenea intervenții în palmares, în prezent conducătorul Secției de transplant pulmonar de la Clinica din Hanovra (Germania). Tudorache este dispus să revină definitiv în România. Din echipa care va lucra sub conducerea acestuia mai fac parte chirurgii Narcis Copcă și Cezar Stroescu, anestezistele Laura Popa, Carmen Constantin, Iuliana Barbu și Antoanela Văduva, dar și recoltatorul Dragoș Chiriță.

Recuperarea se va face la Spitalul Colentina

Rezultatele pe JUDETE la Evaluarea Nationala! DURERE pentru MULTI elevi! Ce NOTE s-au obtinut!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI