Evenimentul ZileiJustitieBande de spărgători de bancomate români, căutați de Europol

Bande de spărgători de bancomate români, căutați de Europol

Bande de spărgători de bancomate români, căutați de Europol
Autoritățile din România colaborează cu Europol și a avut schimb de informații cu cele din Spania, Italia, Franța, Germania și Austria pentru stoparea unui fenomen care a luat amploare în Europa.

Este vorba despre spargerile de bancomate, cu ajutorul unor dispozitive explozive. Poliția Română precizează, însă, că substanța cunoscută cu denumirea de TATP (Triacetonă-Triperoxid) , sau „Mama lui Satan”, nu a fost folosită în țara noastră. Primul caz de acest gen, în România, s-a înregistrat în luna octombrie 2018, iar de atunci și până în prezent, la nivel național au fost înregistrate, în total, 6 cazuri de distrugere și tentativă de furt calificat și 3 cazuri de distrugere și furt calificat. Modul de operare este importat de infractorii români din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani.

Mai mulți cetățeni români sunt căutați de autoritățile din state precum Austria și Spania. Totodată, din cercetări s-a stabilit că sunt mai multe grupări de bandiți care au dat spargeri, în același mod, iar la acest moment, se desfășoară activități pentru documentarea activității infracționale a acestora.

În țara noastră, în cazul exploziilor de la sediile băncilor din Timiș și Arad, polițiștii au stabilit că au fost puse la cale de una dintre grupările specializate în spargeri de bancomate, iar membrii acesteia au fost arestați.

Ultimul bancomat aruncat în aer de o altă grupare de spărgători a fost înregistrat în noaptea de 19 spre 20 mai, la o sucursală a unei bănci de pe Bulevardul Theodor Pallady, din București. Hoții au fugit cu 350.000 de lei.

 


Accesează: