Bancile romanesti, in crestere

Bancile romanesti, in crestere

Activele bancilor autohtone au crescut anul trecut cu 46,5%, depasind media inregistrata in Europa Centrala si de Est, respectiv in Comunitatea Statelor Independente.

Rata de crestere a clasat Romania pe locul doi dupa cea consemnata in Serbia, de aproape 51% in 2006 comparativ cu 2005.

Cresteri importante au fost consemnate si de activele bancare din Rusia si din Ucraina: 42,2%, respectiv 42%, potrivit unui raport al Raiffeisen Research, parte a grupului austriac Raiffeisen.

Pietele bancare din tarile CSI au crescut cu 41,7% in 2006, iar cele din Europa de Sud-Est au avansat cu 36,7%. Pietele din Europa Centrala, care sunt mult mai avansate in ceea ce priveste dezvoltarea activitatii bancare, au avut o crestere medie de aproape 16%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai important motor al cresterii sectoarelor bancare il reprezinta segmentul de retail, care continua sa aiba o dezvoltare accentuata. Pe masura ce veniturile populatiei din tarile analizate vor continua sa avanseze, cererea pentru produse bancare va avea o evolutie similara, atat pe partea de creditare, cat si pe cea de economisire, se arata in raport.

Statistica

Cele mai mari cresteri medii anuale inregistrate de grupurile bancare*

Raiffeisen International.............................................37,1% UniCredit......................................................................31,7% OTP................................................................................27,6% Erste Bank....................................................................22,2% IntesaSanpaolo...........................................................20,5%

* potrivit rezultatelor consolidate in ECE in 2001-2006 Sursa: RZB CEE Banking Sector Report 2007