Băncile din Republica Moldova vor fi supuse unor teste de stres în cadrul evaluării FSAP
- Viorica Șușu-Ceban
- 11 februarie 2025, 14:52

Republica Moldova. La Chișinău a avut loc prima etapă a misiunii de evaluare FSAP (Programul de evaluare a sectorului financiar). A fost organizată în colaborare cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială (BM), la cererea Băncii Naționale a Moldovei.
Conform BNM, programul FSAP reprezintă un instrument complet de evaluare a sistemului financiar, fiind realizat în colaborare între FMI și BM, informează mold-street.com.
Ce presupune programul de evaluare a sectorului financiar
„Acesta prevede o analiză profundă și obiectivă a calității reglementării și supravegherii sistemului bancar. De asemenea, vor fi realizate teste de stres pentru băncile din Republica Moldova. Va fi evaluată capacitatea de gestionare a situațiilor de criză, iar sistemul financiar va fi analizat în ceea ce privește sprijinul acordat accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pentru alte sectoare economice esențiale”, afirmă Banca Națională.
Evaluarea se desfășoară în mai multe etape, prima fiind dedicată identificării domeniilor ce vor fi incluse în program.
În etapele următoare, misiunile vor examina în profunzime situația sectorului financiar. Iar la final va fi întocmit un raport ce va fi supus aprobării consiliilor FMI și BM.
Contribuția programului FSAP la stabilitatea economică și reformele sectorului financiar
Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoarea BNM a precizat că prin această evaluare, Banca Națională a Moldovei își propune să obțină o imagine clară și obiectivă asupra performanței sistemului financiar. „Aceasta va facilita identificarea oportunităților de reformare a sectorului, implementarea standardelor internaționale, cum ar fi principiile Basel III, și consolidarea capacității de reacție în fața provocărilor economice”.
Potrivit acesteia, parcurgerea programului FSAP va contribui la consolidarea capacității BNM de a gestiona riscurile financiare. Dar și de a promova stabilitatea economică.

Sursa foto: BNM
Asistența oferită de FMI și BM va sprijini implementarea reformelor economice și va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Totodată, aceasta va crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea durabilă pe termen lung.
Analiza din 2025, în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (FSAP) al FMI, va viza evaluarea progreselor realizate în urma implementării reformelor din sectorul financiar. Aceasta face parte din angajamentele asumate de Guvern și BNM. Angajamentele au fost stipulate în Memorandumul privind politicile economice și financiare, semnat cu FMI anul trecut.