Banca Angliei, intre ciocan si nicovala

Lira sterlina britanica a ajuns ieri la un minim-record in raport cu euro, informeaza publicatia britanica „The Times”.

Cursul de schimb euro/lira a ajuns la 0,7514, cu 0,0015 de puncte mai mult decat in ziua precedenta. Ieri, Banca Angliei (BoE), condusa de guvernatorul Mervyn King, a decis sa mentina dobanda de politica monetara in insula la nivelul de 5,5%, desi s-a aflat astazi in fata unei decizii foarte dificile.

Daca ar fi micsorat dobanda, asa cum era presata sa o faca mai ales de catre reprezentantii mediului de afaceri, BoE ar fi incurajat consumul, care ar fi stimulat la randul sau economia, aflata intr-o situatie destul de dificila. Efectul negativ ar fi fost insa deprecierea si mai mare a lirei sterline, fapt care ar fi generat inflatie.

Consumul, motorul cresterii economiei

In ultimii ani, principalul fundament, „motorul”, cresterii economiei britanice, l-a constituit nivelul ridicat al consumului. In ultimele luni, apetitul pentru cheltuit al britanicilor a inceput sa scada.

Primele indicii le-a dat industria de retail, care, cu ocazia Sarbatorilor din acest an, a inregistrat vanzari mai reduse decat in anii trecuti, pe fondul scaderii increderii oamenilor in posibilitatile lor financiare.

Marks&Spencer, unul dintre cele mai mari lanturi de retail britanice, a anuntat vanzari in scadere din ultimele luni, ceea ce a dus la o depreciere a actiunilor companiei pe Bursa.

Ne puteți urmări și pe Google News