Evenimentul Zilei > Actualitate > Banatu-i fruncea. Prima regiune istorică cu zi legiferată
Banatu-i fruncea. Prima regiune istorică cu zi legiferată

Banatu-i fruncea. Prima regiune istorică cu zi legiferată

Un proiect de lege prin care ziua de 21 iulie devine Ziua Banatului a fost adoptat de Senatul României, săptămâna aceasta.

Încă din 2012 organizația Liga Bănăţeană a propus ca data de 21 iulie să devină ziua Banatului, iar anul acesta demersul legislativ a fost inițiat la iniţiativa mai multor parlamentari de Timiş.

”Ne exprimăm speranţa că proiectul de lege va intra cât mai curând pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care să voteze în aşa fel încât incepând chiar din acest an Ziua Banatului să fie sarbatorită oficial”, transmit reprezentanții Ligii Bănățene.

 

 

Potrovit documentelor istorice, în ziua de 21 iulie 1718 a fost încheiat Tratatul de la Požarevač (Passarowitz – Serbia). În urma acestui acord, Banatul şi alte teritorii stapânite de otomani au fost încorporate Casei de Habsburg. Este practic momentul de (re)naştere a regiunii Banatului, care a devenit din nou o provincie europeană şi creştină. Prin măsurile luate de noua administraţie a fost reconstruită aproape de la zero regiunea. Din această zi a apărut, sub titulatura de "ţară de Coroană", Banatul Timişoarei, Banatul timişan ori, simplu, Banat, aceasta fiind prima formă de organizare oficială a teritoriului denumit azi Banatul Istoric.