Ban la ban trage. Pe cine îmbogățește Facebook

Ban la ban trage. Pe cine îmbogățește Facebook

Compania fondată în urmă cu opt ani de către Mark Zuckerberg a depus, ieri, documentația pentru listarea la Bursa din New York. Se dorește atragerea unei finanțări de 5 miliarde de dolari, cea mai mare din industria IT. Cine sunt, însă, oamenii care dețin acțiuni la rețeaua de socializare cu peste 850 de milioane de utilizatori în întreaga lume?

Depunerea documentației pentru listarea la Bursă începând cu luna mai ne oferă prilejul de a arunca un ochi la componența acționariatului Facebook. Printre cei care dețin o bucată din rețeaua de socializare se numără oameni de afaceri și magnați IT din Statele Unite, Rusia și Hong Kong.

Peter Thiel, unul dintre co-fondatorii PayPal, a fost printre primii care au crezut în proiectul lui Zuckerberg. În 2004 a investit jumătate de milion de dolari pentru a achiziționa 10% din acțiunile companiei la acea dată. Acum Thiel deține 2,5% din Facebook, respectiv circa 44,7 milioane de acțiuni.

Un an mai târziu o mare firmă de capital din lume, Accel Partners, a investit 12,7 milioane de dolari în rețeaua de socializare. Acum deține 11,4% din acțiuni. Alte două firme de capital de renume s-au alăturat apoi: Greylock Partners și Meritech Capital Partners. Microsoft are acțiuni la Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News

2006 a afost anul când la poarta lui Zuckerberg a bătut Interpublic, un conglomerat de publicitate, care a cumpărat acțiuni în valoare de 5 milioane de dolari. Între timp a vândut jumătate din acțiuni.

Și compania fondată de Bill Gates deține un pachet de acțiuni în valoare de 240 de milioane de dolari la Facebook. În ciuda sumei fabuloase investite, Microsoft nu deține mai mut de 1,6% din pachetul de acțiuni. Rușii și chinezii au investit în compania lui Mark Zuckerberg 

Li-Ka Shing, unul dintre cei mai bogați oameni din Hong Kong, a investit în compania fondată de Zuckerberg în două rânduri, în 2007 și 2008. Acesta a dechis drumul investitorilor privați. 2009 a fost anul în care în acționariatul Facebook a intrat rusul Yuri Milner contra unei sume care se ridica la 200 de milioane de dolari. Firma DST Global, controlată de el, deține acum 5,5% din companie.

Anul trecut, Goldman Sachs a găsit o cale prin care putea să le vândă clienților acțiuni Facebook. Acum în posesia celor de la GS se află 66 milioane de acțiuni clasa A.

În boardul director al Facebook se află câțiva grei ai industriei IT: Marc Andreesen, care a fondat Netscape și care controlează 3,6 milioane de acțini clasa B, și Reed Hastings, directorul executiv al Netflix. Tot din board mai fac parte și Donald Graham, CEO al Washington Post Company și Erskine Bowles, fostul șef de cabinet al președintelui american Bill Clinton.