Bacalaureat 2011: Peste 200 de candidați, eliminaţi. VEZI unde au fost cele mai multe fraude

Bacalaureat 2011: Peste 200 de candidați, eliminaţi. VEZI unde au fost cele mai multe fraude

233 de candidaţi la nivelul întregii ţări au fost eliminaţi luni de la proba scrisă la limba şi literatura română a examenului de bacalaureat, pentru tentativă de fraudă sau intrarea cu telefoane mobile în sala de examinare, potrivit ultimelor date ale Ministerului Educaţiei. EVZ îi provoacă pe cei care au susţinut examenul de bacalaureat şi au reuşit să copieze să spună care sunt cele mai sigure metode de fraudă.

UPDATE 18.06. În Bucureşti, 29 de candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă şi prezenţa cu telefoane mobile. Cei mai mulţi eliminaţi au fost în Mehedinţi – 33, urmaţi de bucureşteni şi constănţeni – 19 la număr. În judeţul Dolj, 15 elevi au fost, luni, eliminaţi de la examenul de bacalaureat după ce au fost prinşi copiind la proba scrisă de Limba şi literatura română. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Dolj, Mihaela Moţăţeanu, a declarat pentru AGERPRES că pe unul dintre elevii eliminaţi l-a prins chiar ea, iar cei 15 elevi au fost prinşi fie copiind după fiţuici, fie cu ajutorul telefonului mobil. În Arad, doi absolvenţi de liceu din comuna Gurahonţ şi, respectiv, oraşul Pecica, au fost surprinşi în timp ce încercau să se 'inspire' din fiţuici. Unele cazuri de tentativă de copiere au fost semnalate la linia Tel Verde, special creată pe durata examenului de bacalaureat de către Ministerul Educaţiei. UPDATE 13.35. Un elev de la Liceul "Lucian Blaga" din Reghin, judeţul Mureş, a fost eliminat din examen pentru fraudă. UPDATE 13.16. Doi elevi de la Grupul Școlar Huedin și de la Colegiu Tehnic "Augustin Maior" din Cluj-Napoca au fost eliminați de la examenul de bacalaureat după ce au fost prinși copiind. "Unul a folosit ciornă și celălalt un ceas cu memorie cu afișaj. Au fost eliminați din examen și nu mai au dreptul să își dea examenul de bacalaureat decât cel mai devreme în sesiunea din toamna anului 2012. În afară de această sancțiune, toate examenele susținute în actuala sesiune nu sunt recunoscute", a spus Anca Hodorogea, șefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Tentative de fraudă la examenul de bacalaureat folosind celebrul ceas cu memorie și afișaj au mai fost înregistrate şi în anii anteriori de ISJ Cluj. "Ceasul cu memorie a mai fost folosit în urmă cu doi ani de către un elev care a vrut să copieze. Este foarte performant și poate fi comparat cu un MP3, care înregistrează texte Word, iar acestea pot fi mai apoi vizualizate pe ecranul calculatorului", a mai spus Anca Hodorogea. (Mihai Șoica)

UPDATE 12.55. În județul Timiș, până la prânz, fuseseră eliminați de la proba scrisă de limba română a examenului de bacalaureat 2011 trei elevi, doi din Timișoara și unul din orașul Făget, potrivit declarațiilor inspectorului școlar general Marin Popescu. (Georgeta Petrovici) UPDATE 12.45. Până la această oră, şase candidaţi au fost eliminaţi de la examenul de bacalaureat "pentru tentativă de copiere sau mai exact pentru că deţineau asupra lor materiale pe care ar fi trebuit să le predea inainte de intrarea in sala de examen".

Niciunul din cele 25 centre de examinare pentru bacalaureat din judeţul Constanţa nu dispune de camere video de supraveghere. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Şcolar Constanţa, Gabriela Costea spune că în 15 din aceste centre există camere de supraveghere doar pe culoare şi căile de acces din şcoli. La Constanţa sunt 7360 de candidaţi de clasa a XII a din acest an sau din seriile trecute. (Feri Predescu) Metode "clasice" de copiat UPDATE 12.40. În Bucureşti, 14 elevi au fost eliminaţi de la proba de limba şi literatura română din cadrul bacalaureatului 2011. Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a precizat că s-au înregistrat următoarele nereguli: intrarea în sala de examen cu telefoane mobile, cu fiţuici, culegeri şi schimbarea ciornelor cu unele care conţineau rezolvări de subiecte.    Inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti a organizat o razie în mai multe licee din Capitală, imediat după începerea probei de limba şi literatura română. Cel puţin patru elevi au fost eliminaţi din examenul de BAC, iar unul din liceele în care s-au înregistrat astfel de incidente este ”Edmond Nicolau” din București.  Elevii prinşi copiind sau cu materiale nepermise asupra lor sunt eliminaţi şi nu au voie să mai susţină acest examen timp de două sesiuni. Peste 2.600 de poliţişti se află în preajma instituţiilor de învăţământ în care se susţine examenul de BAC 2011. Hunedoara: camere web în toate școlile Un elev al Colegiului de Informatică "Traian Lalescu" din municipiul Hunedoara a fost eliminat din examen astăzi după ce a fost prins în timp ce încerca să rezolve subiectele cu ajutorul telefonului mobil. O a doua tentativă de copiat a fost înregistrată la Grupul Şcolar Minier din Lupeni, unde un alt absolvent de liceu s-a folosit de o cărţulie minusculă în care avea câteva răspunsuri la unele dintre subiecte. "A fost vorba de o cărţulie din aceea mică ce se găsea de cumpărat pe internet. Doar aceste două incidente ne-au fost semnalate până aproape de ora 12.00 când se încheie examenul. Cred eu că sunt puţine la număr pentru că avem camere – web în toate cele 308 săli de examinare existente în judeţul Hunedoara pentru această probă a Bacalaureatului", spune inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, Alexandru Lăutaru. (Ciprian Iancu) Și în Drobeta Turnu Severin, patru elevi au fost dați afară din examenul de bacalaureat, după ce au fost prinși copiind fie cu telefonul mobil, fie cu copiuțe. CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Bacalaureat 2011: EVZ îţi dezvăluie subiectele la proba scrisă de limba şi literatura română. Cum poţi lua nota 10?
  • BAC 2011 cu poliţia la uşă şi "live-uri" din sala de examen
  • Bacalaureat 2011: Vezi ce păţesc profesorii care îi lasă pe elevi să copieze