Evenimentul Zilei > International > Ayatollahul Khamenei, despre dosarul nuclear: Occidentul nu va îngenunchea Iranul
Ayatollahul Khamenei, despre dosarul nuclear: Occidentul nu va îngenunchea Iranul

Ayatollahul Khamenei, despre dosarul nuclear: Occidentul nu va îngenunchea Iranul

Liderul suprem iranian Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt de spus în dosarul nuclear, a afirmat astăzi că occidentalii nu vor îngenunchea Iranul în negocierile care au fost prelungite în absenţa unui acord, relatează AFP.

„În dosarul nuclear, aroganţii au făcut totul pentru a îngenunchea Republica Islamică, dar nu au reuşit şi nu vor reuşi” să o facă, se arată într-un mesaj apărut pe contul oficial de Twitter al numărului 1 iranian.

Responsabilii iranieni califică deseori guvernele occidentale drept „arogante”. Aceasta este prima reacţie la decizia de luni a marilor puteri (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania) şi a Iranului de a continua negocierile privind programul nuclear al Teheranului.

Preşedintele iranian, moderatul Hassan Rohani, a avertizat de asemenea că ţara sa nu va face alte concesii în privinţa programului nuclear. Marile puteri şi Iranul nu au reuşit să ajungă la un acord definitiv cu privire la programul nuclear iranian şi au stabilit să continue negocierile până la data de 30 iunie 2015, a anunţat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

„Nu a fost posibil să se obţină un acord până la data-limită” (24 noiembrie 2014, ora 24:00), a precizat ministrul Hammond pentru jurnalişti. „În consecinţă, am prelungit (negocierile) până la data de 30 iunie 2015”, a mai spus el.

Anterior, un diplomat occidental a afirmat că negocierile vor continua până la „1 iulie 2015”. El a explicat că marile puteri şi Iranul intenţionează să negocieze un „acord politic probabil până la 1 martie 2015”, apoi să ajungă la un acord definitiv până la „1 iulie 2015”.

Totodată, şeful diplomaţiei britanice a precizat că Iranul va beneficia de o dezgheţare a activelor sale în valoare de până la 700 de milioane de dolari pe lună pe timpul negocierilor unui acord cu privire la programul său nuclear cu marile puteri.