Cioabă, care își conduce supușii rromi din întreaga lume de la Sibiu, a spus ieri că a discutat cu o serie de politicieni americani la Washington, cerând o întâlnire cu președintele Donald Trump, căruia vrea să-i ceară sprijinul, după ce tot mai mulţi romi părăsesc Europa și emigrează în SUA.

UE a întors spatele ţiganilor

„Am făcut lobby pe lângă toată lumea, ca să mă primească președintele și eu sper ca, la anul, să am o întâlnire cu Donald Trump. Am foarte multe promisiuni”, a susţinut Dorin Cioabă. Regele romilor este nemulţumit că Uniunea Europeană nu mai sprijină comunitatea romă, ci și-a îndreptat atenţia asupra emigranţilor sirieni. „ Uniunea Europeană a lăsat romii pe un loc secundar. Ei acum spun: „domne, noi avem pe migranţii sirieni”. Însă comunitatea romă are nevoie de sprijin. Și atunci am zis că mer gem și cerem ajutorul americanilor. Vrem să ne găsim și noi undeva un sprijin. Încercăm pe partea asta. Poporul american e un pic mai deschis cu romii care ajung acolo. Noi, acum, la Bruxelles avem ușile închise”, a afirmat Dorin Cioabă.

Nu are încredere în ambasadele României

În prezent, în UE locuiesc câteva milioane de romi, din care peste un milion au emigrat din România, potrivit lui Cioabă. Acesta a fost recent în SUA, unde, conform propriilor declaraţii, a inaugurat primul birou al Organizaţiei Internaţionale a Romilor la New York. Acolo, cei 600.000 de romi care locuiesc în SUA au posibilitatea să primească informaţii utile despre șederea în SUA, chiar în limba romani, de la un rom delegat să-i reprezinte și la ONU, a afirmat Cioabă. Cioabă a mai susţinut că romii nu au încredere în ambasadele și consulatele României din străinătate, unde se tem să meargă, ca să nu-i expulzeze înapoi, acasă. Tocmai din acest motiv, regele Cioabă a deschis un prim birou în SUA și intenţionează să mai deschidă și altele în Europa.