Evenimentul Zilei > International > Avocații lui Trump despre destituire: o tentativă rușinoasă și ilegală
Avocații lui Trump despre destituire: o tentativă rușinoasă și ilegală

Avocații lui Trump despre destituire: o tentativă rușinoasă și ilegală

Avocații lui Donald Triump au prezentat apărarea împotriva destituirii președintelui SUA

Avocaţii preşedintelui Donald Trump au prezentat sâmbătă linia de apărare cu trei zile înainte de începerea dezbaterilor în procesul pentru destituirea preşedintelui Statelor Unite, o procedură pe care aceştia o consideră neconstituţională şi ”periculoasă”.

Este prima dată de când echipa de apărare a fost anunţată vineri de Casa Albă pentru a-şi prezenta argumentele, bazate pe cele avansate din septembrie de Donald Trump şi republicani, scrie AFP.

Într-un prim ”răspuns” la adresa rechizitoriului prezentat în Camera Reprezentanților, apărătorii lui Donald Trump arată că este vorba de ”un atac periculos la dreptul americanilor de a-şi alege liber preşedintele”.

„Este o tentativă rușinoasă și ilegală de a răsturna rezultatele alegerilor din 2016 şi de a interfera cu alegerile din 2020, cu câteva luni înainte” de acestea, au adăugat avocaţii Jay Sekulow şi Pat Cipollone.

Pat Cipollone, avocatul Casei Albe, va conduce echipa apărării lui Trump, a anunțat președinția. El va fi secondat de Jay Sekulow, avocat personal al lui Trump.

Dar tabăra prezidențială a anunțat venirea în această echipă și a fostului procuror Kenneth Starr, figură centrală în dosarul Monica Lewinsky, și a lui Alan Dershowitz, care a fost unul din apărătorii lui O.J. Simpson.

Donald Trump este acuzat de abuz de putere pentru că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fiului adversarului său politic, Joe Biden, Hunter Biden, punând astfel condiția unui ajutor militar (400 milioane de dolari) acordat Kievului și primirea la Casa Albă a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

O altă acuzație este abuzul de putere, pentru că ar fi obstrucționat activitățile Congresului, în tentativele de a împiedica investigațiile în legătură cu acest caz prin instrucțiuni date unor consilieri de a nu coopera în anchetă.

„Actul de acuzare este inadmisibil din punct de vedere constituțional” și „nu implică nicio infracțiune sau încălcare a legii”, au spus cei doi avocați.

Donald Trump este al treilea președinte din istoria Statelor Unite care se confruntă cu un proces de demitere.