Un avion de luptă F-15 aparținând forțelor aeriene americane bazate în Marea Britanie s-a prăbușit, luni, în Marea Nordului, în cadrul „unei misiuni de antrenament de rutină”, a precizat US Air Force.

Nu se știe deocamdată nimic despre soarta pilotului.

Aparatul a căzut la ora locală 9:40 (8:40 GMT), a mai precizat US Air Force într-un comunicat.

„În momentul accidentului, aeronava se afla într-o misiune de antrenament de rutină cu un pilot la bord”. „Cauza accidentului, precum și starea pilotului nu sunt cunoscute în acest stadiu”, se arată în comunicat.

O operațiune pentru găsirea pilotului este în curs de desfășurare.

Avionul F-15C Eagle era găzduit la baza din Lakenheath, bază folosită de US Air Force în Europa, în comitatul Suffolk (est).

Ea se află la aproximativ 130 km la nord-est de Londra.

Zona unde avionul s-a prăbușit este survolată de avioane militare britanice și americane în cadrul misiunilor de antrenament.

Potrivit Sky News, patru aeronave americane erau în aer în momentul prăbușirii avionului F-15.

O purtătoare de cuvânt al Gărzii de Coastă a transmis că un elicopter și mai multe bărci pentru salvare au fost deplasate în misiune.

RAF Lakenheath este cea mai mare bază a Forțelor Aeriene americane care sunt detașate în Anglia și gazdă a singurelor detașamente de avioane F-15.

Peste 4.000 de militari americani sunt staționați aici.

Lakenheath a fost folosită doar de forța aeriană a Armatei Britanice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a fost abandonată ca baza operațională la finalul războiului, scrie și Europa Liberă.

În octombrie 2015, un avion F-18 al US Air Force, de la aceeași bază aeriană, s-a prăbușit într-o zonă agricolă vecină. Pilotul a decedat.

Un an mai devreme, un avion F-15 s-a prăbușit pe un câmp din estul țării, dar nu au existat victime.

F-15 este un avion de luptă construit de fabricantul McDonnell Douglas. Primul zbor al acestui tip de aparat a fost efectuat la 11 decembrie 1986.

236 de astfel de aparate au fost construite, putând să îndeplinească diverse misiuni: atac la sol, vânătoare aeriană și lovituri nucleare.