Evenimentul Zilei > International > Avioane britanice, trimise să intercepteze avioane ruseşti în apropierea exerciţiilor NATO la Marea Baltică
Avioane britanice, trimise să intercepteze avioane ruseşti în apropierea exerciţiilor NATO la Marea Baltică

Avioane britanice, trimise să intercepteze avioane ruseşti în apropierea exerciţiilor NATO la Marea Baltică

Avioane de tip Typhoon din cadrul Forţelor Aeriene Regale (RAF) britanice au fost trimise azi, - în trei rânduri în decurs de o zi - să intercepteze avioane ruseşti, care s-au apropiat de zona în care NATO efectua exerciţii militare la Baltica.

Trimiterea aeronavelor de luptă, staţionate în Estonia, a avut loc în contextul în care Londra avertizase anterior Moscova că exerciţiile NATO „nu sunt un joc", relatează Sky News online, citat de Mediafax.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat pentru Sky News, la bordul HMS Ocean, că Marea Britanie va „sta mândră, umăr la umăr" alături de alţi aliaţi şi va apăra frontierele estice ale Alianţei Nord-Atlantice.

Nava amiral a Marinei Regale britanice participă la un exerciţiu cu vehicule de tip amfibie pe o plajă din nordul Poloniei, la mai puţin de 160 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad.

Aproximativ 5.600 de militari şi 49 de vase din 17 state NATO participă la aceste manevre.

Ele urmăresc să demonstreze solidaritatea cu Europa de Est în faţa ameninţării Rusiei.

Însă exerciţiile au fost criticate de către Moscova, care a acuzat NATO că reînvie fantoma Războiului Rece apropiindu-se atât de mult de frontierele sale.

Tensiunile dintre Est şi Occident sunt în continuare puternice din cauza crizei din Ucraina, unde separatişti susţinuţi de Moscova au cucerit teritorii din estul ţării, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în aprilie 2014.

Aceste tensiuni s-au amplificat după ce Rusia a anunţat că-şi suplimentează arsenalul nuclear ca răspuns faţă de planurile Statelor Unite de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

„Nu Rusia se apropie de graniţele cuiva. Infrastructura militară a NATO se apropie de graniţele Rusiei", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului. "Toate acestea obligă Rusia să ia măsuri pentru a-şi proteja interesele şi propria securitate", a adăugat el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin de "zăngănit de săbii" după ce Moscova a anunţat că-şi va suplimenta arsenalul de rachete nucleare.