Evenimentul Zilei > International > SUA. Autoritățile decid ANULAREA unor curse aeriene din cauza TENMPERATURILOR PREA MARI
SUA. Autoritățile decid ANULAREA unor curse aeriene din cauza TENMPERATURILOR PREA MARI

SUA. Autoritățile decid ANULAREA unor curse aeriene din cauza TENMPERATURILOR PREA MARI

Temperaturile cresc extrem de mult în Phoenix, Arizona, așa că mai mult de 40 de curse aeriene au fost anulate, pentru că este mult prea cald pentru avioane să zboare.

Vremea prognozată pentru orașul american arată că temperaturile vor ajunge azi la 49 de grade Celsius. Este o temperatură mai ridicată decât cea la care operează unele avioane,  scrie BBC.

American Airlines a anunțat anularea a zeci de zboruri programate să decoleze de pe aeroportul Sky Harbor, în timpul celor mai fierbinți momente ale zilei.

Este vorba, în principal, de curse regionale care zboară cu avioane mai mici, de tip Bombardier CRJ, care au temperatura maximă de operare de circa 48 de grade Celsius.

Temperatura record pentru Pheonix a fost înregistrată la 26 iunie 1990, și a fost de 50 de grade Celsius.

La temperaturi mai mari, aerul are o densitate mai mică, este mai rarefiat. Această densitate mică reduce greutatea care este generată pe aripile aparatului de zbor – un principiu esențial în aeronautică, scrie sursa citată. Ceea ce înseamnă că motoarele avioanelor trebuie să genereze mai multă forță pentru a ajunge în aer.

În 2016, un raport al Organizației Internaționale a Aviației Civile (OIAC) a avertizat că temperaturile mai mari, cauzate de schimbările climatice ar putea avea „consecințe grave pentru performanțele de decolare ale avioanelor,  în cazul în care altitudinile mari sau pistele scurte limitează sarcina utilă sau chiar capacitatea de alimentare cu combustibil.

De aceea, multe state din Orientul Mijlociu și unele aeroporturi de la mare altitudine din America de Sud, programează zborurile lungi seara sau noaptea, când este mai răcoare.

Avioane mai mari precum Boeing 747 și modelele Airbus au o temperatură de operare puțin mai mare și nu sunt afectate de căldura din Phoenix.