Ministerul Afacerilor Externe  avertizează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, începând cu data de 19 septembrie, condiţiile meteorologice se vor înrăutăţi, fiind semnalate intensificări ale vântului şi scăderi de temperatură, îndeosebi în regiunea Rijeka şi în cele din centrul şi sudul ţării.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de MAE, autorităţile locale au emis pentru joi cod portocaliu de vânt, care va atinge o viteză de până la 120 km/h, pentru regiunea Rijeka, golfurile Kvarner şi Kvarnerić, precum şi canalul Velebit. Regiunile Split, Dubrovnik, vestul Istriei şi Dalmaţia se află sub un cod galben de intensificări ale vântului, însoţite de descărcări electrice, informează AGERPRES.

Autorităţile croate avertizează că este posibil să aibă loc disfuncţionalităţi în transportul maritim şi în furnizarea energiei electrice.
Ministerul AfacerilorExterne  recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Naţional – https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă – http://www.ccaa.hr. Oficialii ministerului reamintesc cetățenilor români  că în situaţii de urgenţă pe teritoriul Croaţiei pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicită asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb +38514677660 şi +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străînătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.  Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.