Evenimentul Zilei > Social > Avertizare de la INSP despre lămpile UV. Ce se întâmplă în școli
Avertizare de la INSP despre lămpile UV. Ce se întâmplă în școli

Avertizare de la INSP despre lămpile UV. Ce se întâmplă în școli

Avertizare de la INSP despre lămpile UV. Este o veste importantă pentru toți românii care au copiii la școală.

Avertizare de la INSP despre lămpile UV. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecţia suprafeţelor din unităţile de învăţământ. Aceste lămpi erau folosite cu scopul limitării transmiterii COVID-19.

Avertizare de la INSP despre lămpile UV: Risc de accidente

Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, se arată într-un comunicat emis de Institutul Naţional de Sănătate Publică și publicat pe site-ul instituţiei.

Comunicatul mai spune că utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafeţelor din încăperi.

Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens. În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, mai arată INSP.

Cu ce trebuie înlocuite lămpile UV

Instituția mai atrage atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzute atât în recomandările naţionale, cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfăşurării activităţilor educative.

„Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, se mai arată în comunicatul INSP.

Reamintim că, pe data de 8 februarie, autoritățile au decis revenirea elevilor la cursurile în format fizic, după mai multe luni de școală online.