Autoritățile din Rusia au lansat un avertisment de ultimă oră pentru locuitorii orașului Iakutsk. Este vorba despre valurile de fum toxic purtate de vânt spre această localitate. Problemele au început în urmă cu câteva săptămâni, în momentul izbucnirii unor incendii de vegetație.

Vânturile care bat dinspre nord transportă fumul toxic spre oraşul siberian Iakutsk, ce are o populaţie de aproape 270.000 de locuitori şi se află la o distanţă de aproximativ 4.800 de kilometri est în raport cu Moscova.

Incendiile devastatoare de anul trecut i-au făcut pe numeroşi locuitori din Siberia să sufere din cauza valurilor de fum toxic timp de mai multe săptămâni. Rezidenţii care au vârste înaintate au fost printre persoanele mai grav de acest dezastru natural.

Cele mai multe dintre incendiile izbucnite în acest an au fost identificate de autorități în regiuni care se află la distanţe mari faţă de zonele locuite. Dar, instituțiile mass-media ruse au raportat că focarele au avansat periculos de mult şi au ajuns până în apropierea unor localităţi mai mici.

Sâmbătă, autorităţile silvice au anunţat că pompierii încearcă să stingă 58 de focare ce acoperă o suprafaţă totală de peste 70.000 de hectare.

Cifra anunţată include doar focare pe care pompierii încearcă să le controleze. Alte incendii, aflate în regiuni izolate, sunt lăsate să ardă în continuare, întrucât nu prezintă riscuri pentru oameni. Peste 2.700 de pompieri ruşi au fost mobilizaţi în regiune.

Pe de altă partea, regiunea Siberia s-a confruntat în ultimele săptămâni cu un val de căldură rar întâlnit în această parte a lumii, cunoscută pentru temperaturile scăzute în perioada verii.

În oraşul Verhoiansk, situat dincolo de Cercul Polar Arctic, care este considerat ca fiind una dintre cele mai friguroase zone locuite de pe Terra, meteorologii au măsurat un nou record de temperatură pe 20 iunie, când termometrele locale au indicat valoarea de 38 de grade Celsius.

sursa: Agerpres