Evenimentul Zilei > Social > Avertisment sumbru. Tulpina africană reinfectează
Avertisment sumbru. Tulpina africană reinfectează

Avertisment sumbru. Tulpina africană reinfectează

Un important medic român a tras un important semnal de alarmă în ceea ce privește epidemia de coronavirus.

Avertisment sumbru. Octavian Jurma a vorbit despre noua tulpină sud africană a coronavirusului, despre care nu se știe mai nimic. Medicii sunt speriați de această tulpină, aceasta fiind dovada că virusul este capabil să își schimbe structura, cu mare rapiditate.

Medicul Jurma spune că în Austria există un mare focar de coronavirus, cu tulpină Sud Africană. În prezent, este foarte important ca laboratoarele de specialitate să lucreze la capacitate maximă la secvențierea virusului. În acest fel, specaliștii pot să spună cu ce fel de tulpină a noului coronavirus este infectată o persoană.

„Nu aș fi surprins ca într-o lună, două să secvențiem și tulpina africană, care este mult mai periculoasă. Reinfectează cu mult mai multă ușurință oamenii care au fost infectați deja. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să ne trezim cu un al patrulea val format din tulpina africană. Singurul lucru prin care putem împiedica acest lucru este să avem o imagine foarte corectă a felului în care virusul circulă în România. Și mai ales să testăm și să secvențiem tot ce intră în țară. Pandemia trebuie tratată ca un război. Trebuie să alocăm resurse pe toate planurile, iar întreaga societate trebuie să se mobilizeze”, a declarat medicul Jurma, pentru gândul.info.

Trebuie testare masivă. Avertisment sumbru

De la începutul pandemiei medicii de renume au vorbit despre testarea masivă. La un moment dat, profesorul Adrian Streinu Cercel a vrut să testeze un număr de 10.000 de bucureșteni. A fost împiedicat de cei de la Ministerul Sănătății.

Acum, medicul Jurma ridică din nou chestiunea testării masive și a izolării subiecților infectați. Doar așa se poate rupe lanțul de transmitere a coronavirusului.

„Pe lângă vaccinare, trebuie să folosim și uneltele clasice. Testare și izolare. Și trebuie să purtăm masca mult timp de acum înainte pentru că nu știm ce circulă. Vaccinul ne protejează de tulpina curentă. De cea britanică care va deveni cel mai probabil dominantă în România, în cursul lunii martie, dar nu și de cea africană. În cazul tulpinii africane, este alarmant numărul foarte mare de reinfectări. Faptul că se reinfectează oameni care au trecut prin boală și au scăpat și s-ar putea să nu mai scape. Asta ce înseamnă. Când tragi linie și le aduni pe toate înseamnă că va trebui să ne vaccinăm anual. Știm deja că pentru tulpina africană este nevoie de un nou vaccin”, a mai spus medicul.

Măsurile dure care trebuie luate de autorități, se pare că sunt soluția. Octavian Jurma a dat exemplul Australiei și Noii Zelande.

„Era mult mai simplu să oprim pandemia cum s-a întâmplat în Noua Zeelandă, în Australia. Când erau zeci sau sute de cazuri. Țările din Occident iau măsuri, inclusiv în Marea Britanie se testează enorm, s-a închis tot. Aceste țări nu mai vor să treacă prin acel coșmar încă o dată cum se întâmplă în Africa de Sud sau Brazilia. Prin urmare, vor să închidă, să sterilizeze, să vaccineze. Și sunt convins că apoi vor acționa la fel de agresiv și timpuriu cum se acționează și în Australia și Noua Zeelandă”, a mai spus Octavian Jurma.