Evenimentul Zilei > Economie > Avertisment: Românii nu au văzut partea cea mai neplăcută a creditării: EVACUĂRI din locuințe
Avertisment: Românii nu au văzut partea cea mai neplăcută a creditării: EVACUĂRI din locuințe

Avertisment: Românii nu au văzut partea cea mai neplăcută a creditării: EVACUĂRI din locuințe

În România nu am văzut, încă, partea cea mai neplăcută a creditării, referitor la executări şi evacuări din locuinţe, proces care ar putea să ia amploare după ce băncile vor începe să îşi vândă portofoliile de credite neperformante care aveau garanţii imobiliare, a spus Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

„Eu am vorbit din 2008 despre acest fenomen, care este reversul creditului. Noi nu am văzut, încă, partea mai neplăcută a creditării în România, apropo de executări şi evacuări. Şi ştiu ce vorbesc. Am trăit în SUA şi Canada şi vedeam astfel de executări. Te duci singur în parc, nu mai aştepţi să vină executorul să te dea afară din acasă”, a explicat Anca Bidian, citată de Agerpres.

Bidian spune că executarea garanţiilor imobiliare de la creditele neperformante ar putea să ia amploare după ce băncile vor începe să vândă portofoliile unor fonduri specializate. 

Potrivit acesteia, băncile nu au făcut până în prezent „curăţenie în bilanţuri”.

„Vânzările de portofolii de credite neperformante care au garanţii imobiliare nu va influenţa piaţa imobiliară, iar acesta nu se va duce la un nivel foarte jos. Entităţile care cumpără astfel de portofolii au modelul lor de business, iar acesta nu implică să le vândă imediat. O intrare masivă pe piaţa imobiliară poate produce dezechilibre majore pe plan economic şi acesta este motivul pentru care nici băncile nu au făcut-o. Este posibil ca unele fonduri să le păstreze şi 10-15 ani ca să le vândă ulterior sau să le ţină pentru a le exploata”, a explicat Anca Bidian.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News