„Eu am vorbit din 2008 despre acest fenomen, care este reversul creditului. Noi nu am văzut, încă, partea mai neplăcută a creditării în România, apropo de executări şi evacuări. Şi ştiu ce vorbesc. Am trăit în SUA şi Canada şi vedeam astfel de executări. Te duci singur în parc, nu mai aştepţi să vină executorul să te dea afară din acasă”, a explicat Anca Bidian, citată de Agerpres.

Bidian spune că executarea garanţiilor imobiliare de la creditele neperformante ar putea să ia amploare după ce băncile vor începe să vândă portofoliile unor fonduri specializate. 

Potrivit acesteia, băncile nu au făcut până în prezent „curăţenie în bilanţuri”.

„Vânzările de portofolii de credite neperformante care au garanţii imobiliare nu va influenţa piaţa imobiliară, iar acesta nu se va duce la un nivel foarte jos. Entităţile care cumpără astfel de portofolii au modelul lor de business, iar acesta nu implică să le vândă imediat. O intrare masivă pe piaţa imobiliară poate produce dezechilibre majore pe plan economic şi acesta este motivul pentru care nici băncile nu au făcut-o. Este posibil ca unele fonduri să le păstreze şi 10-15 ani ca să le vândă ulterior sau să le ţină pentru a le exploata”, a explicat Anca Bidian.

Te-ar putea interesa și: