Mai mult, reprezentantul Israelului a avertizat, de asemenea, că țara sa ar putea lua în considerare atacarea „capului” acestei caracatițe – adică a Teheranului – dacă atacurile împotriva Israelului continuă.

Pe data de  19 noiembrie a anului trecut, patru rachete de artilerie trase de pe teritoriul Siriei au pătruns în spațiul aerian israelian din nordul Galileii. Au fost detectate și distruse prompt de sistemul de apărare aeriană Iron Dome din Israel.

Începând cu 2013, Iranul și-a construit o prezență militară în Siria nu numai pentru a combate rebelii care se opun guvernului sirianal lui Bashar al-Assad, ci și pentru a construi o infrastructură militară cu ajutorul căreia să atace Israelul.

Transferul de arme către organizații precum Hezbollah face parte din aceeași strategie.

Israelul a ripostat de-a lungul anilor cu sute de atacuri aeriene asupra bazelor iraniene din Siria.

Mai mulți analiști militari au legat atacul din 19 noiembrie de eliminarea  lui Bahaa Abu al-Ata, comandantul Jihadului Islamic Palestinian. Acesta a fost ucis de  un atac aerian surpriză în Gaza, pe 12 noiembrie. În aceeași zi, Siria a raportat un atac cu rachete asupra casei unui alt lider al Jihadului Islamic pe nume Akram al-Ajouri.

Palestinienii au răspuns lansând sute de rachete spre ținte isreliene, acțiuni ce au declanșat noi riposte.

Deși toată lumea aștepta represaliile israeliene, acestea au surprins prin amploarea și violența lor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE