Autostrada, gata în 2011

Autostrada, gata în 2011

Construcţia primei autostrăzi din vest, Arad-Timişoara, va începe abia în primăvara anului viitor şi va fi finalizată în doi ani, potrivit ministrului Ludovic Orban.

În primul weekend de campanie electorală, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a avut câteva vizite de lucru pe şantierele din vestul ţării, unde s-a arătat mulţumit de stadiul lucrărilor şi le-a transmis colegilor maghiari să-şi vadă de autostrăzile lor.

În ceea ce priveşte mult-aşteptata autostradă Arad-Timişoara, care ar trebui să prelungească coridorul IV Paneuropean de la graniţa cu Ungaria până la Constanţa, ministrul a anunţat că în ianuarie se va semna contractul de execuţie.

32 de kilometri, în 24 de luni

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe Arad-Timişoara, am finalizat raportul de evaluare şi l-am trimis către finanţator. Termenul de execuţie a celor 32 de kilometri este de 24 de luni, iar contractul de execuţie va fi semnat în ianuarie“, a declarat Ludovic Orban. Deşi ministrul s-a ferit să numească firma câştigătoare, reprezentanţii Direcţiei de Drumuri şi Poduri Timişoara susţin că e vorba de joint venture-ul FCC - Astaldi (Spania - Italia), care se ocupă şi de refacerea Stadionului „Lia Manoliu“, din Bucureşti.

Lucrările de construcţie presupun amenajarea a 24 de lucrări de artă (poduri şi pasaje), un nod rutier şi a două spaţii de servicii. Finanţarea autostrăzii se va face prin Banca Europeană de Investiţii, cu suma de 200 de milioane de euro, plus alte 70 de milioane de euro de la Guvernul României.

A testat asfaltul de pe E 70

Tot în acest weekend, ministrul Orban a tăiat panglica la un pasaj din Lugoj, aflat în construcţie de 17 ani şi finalizat cu o lună mai devreme decât ultimul termen stabilit.

În plus, ministrul nu a ratat ocazia de a testa netezimea asfaltului de pe E 70, pe tronsonul Timişoara - Lugoj, iar de pe agenda sa de lucru nu a lipsit nici vizita de la şoseaua de centură a Timişoarei. Deşi lucrările sunt departe de a se încadra în grafic, Ludovic Orban s-a arătat mulţumit de stadiul în care se află şantierul.   După turul de forţă de la Timişoara, ministrul transporturilor a dat ieri o fugă şi până la Arad, unde a oferit explicaţii legate de faptul că marile proiecte de infrastructură bat pasul pe loc. „Procedurile de expropriere a terenurilor pentru marile proiecte sunt încă greoaie pentru că, din păcate, Camera Deputaţilor nu a aprobat legea privind simplificarea procedurilor. Este o ruşine că, la 20 de ani de la Revoluţie, noi nu am finalizat o autostradă de la Constanţa până la graniţa de vest“, a conchis Ludovic Orban, prezent ieri la Arad. (A contribuit Alex Negru)

SCHIMB DE REPLICI

„Îi sfătuiesc să-şi vadă de lucrările lor“

La Timişoara, ministrul transporturilor a „sărit“ la gâtul autorităţilor maghiare, care şi-au manifestat în ultima vreme nemulţumirea faţă de modul în care decurg lucrările la autostrada ce va lega România de restul Europei. „Nu îmi pasă de autorităţile din Ungaria. Îi sfătuiesc să-şi vadă de lucrările lor. Până una alta, ei nu şi-au îndeplinit obligaţiile de a aduce până la graniţă cele două tronsoane de autostradă: cel care vine de la Budapesta şi cel care vine de la Szeged. Lucrările sunt, practic, într-un progres clar. Se va ajunge la faza de execuţie pe toate tronsoanele de autostradă până la 1 iunie anul viitor“, afirmă Ludovic Orban.