Alianțe politice 

Noul Partid Popular, care l-a ales în fruntea sa pe ministrul de Externe Sebastian Kurz, în luna mai, a obținut o victorie clară (31%) în alegerile de duminică, cu un discurs anti-imigrație și la o distanță mică de formațiunea anti-Islam Partidul Libertății (FPO) (26,6%).

Kurz nu are însă majoritatea în Parlament și doar două alte partide au câștigat suficiente locuri pentru a avea controlul Legislativului întro coaliție. O alianță cu FPO nu este sigură, dar este foarte probabilă.

Liderii europeni s-au declarat îngrijorați de aducerea extremei-drepte la putere, printre aceștia cancelarul german Angela Merkel, care a spus că procentul obținut de FPO reprezintă o provocare pentru alte formațiuni din Austria.

Kurz nu a anunțat ce partener de coaliție va alege. A spus doar că trebuie să fie pro-european, fără a preciza că exclude extrema-dreaptă, care critică UE, dar nu se mai pronunță categoric împotriva blocului comunitar.

Partid „pro-european”

„Rezultatul alegerilor este mai mult decât o victorie clară pentru UE, este o victorie clară pentru noi, ca forță proeuropeană”, a declarat Kurz pentru Reuters. Partidul său vrea o Comisie Europeană mai mică și o UE care să se concentreze pe „competențe importante” cum ar fi comerțul intern și securizarea granițelor externe.

Austria a fost o poartă de intrare în Germania pentru mai mult de un milion de oameni, în timpul crizei imigrației care a început în 2015. Austria a primit un număr de imiganți egal cu mai mult de 1% din populația sa, anul trecut. Mulți alegători au simțit asta ca pe o agresiune. Partidul Libertății (FPO) a fost creat de un fost nazist în anii 1950 și a crescut în timp, până în anii 1990, când era condus de carismaticul Joerg Haider, omul care l-a lăudat pe Hitler pentru politicile sale în domeniul forței de muncă. A fost unul dintre primele partide de extrema dreaptă care au avut succes în Europa, după Al Doilea Război Mondial.

Când FPO a intrat în guvern în 2000 alături de partidul conservator pe care îl conduce acum Kurz, țările UE au reacționat cu furie și au impus sancțiuni Austriei.

Acum FPO este partid înfrățit cu Frontul Național al lui Le Pen din Franța și cu AfD din Germania.