Evenimentul Zilei > International > REZULTATE ALEGERI AUSTRIA. Cum ar putea ajunge la putere EXTREMA DREAPTĂ la Viena
REZULTATE ALEGERI AUSTRIA. Cum ar putea ajunge la putere EXTREMA DREAPTĂ la Viena

REZULTATE ALEGERI AUSTRIA. Cum ar putea ajunge la putere EXTREMA DREAPTĂ la Viena

Schimbarea Austriei spre dreapta, după alegerile parlamentare a deschis drumul pentru tânărul lider conservator Sebastian Kurz de a deveni următorul cancelar al țării și pentru întoarcerea dreptei la putere.

Partidul Popular, care l-a ales în fruntea sa pe ministrul de Externe Senastian Kurz, în luna mai, a obținut o victorie clară în alegerile de duminică, cu un discurs anti-imigrație și o diferență mică, practic, față de formațiunea anti-Islam Partidul Libertății (FPO).

Kurz nu are însă majoritatea în Parlament și doar două alte partide au câștigat suficiente locuri pentru a avea controlul Legislativului, într-o coaliție. O alianță cu FPO nu este, deocamdată, sigură, dar este foarte probabilă, scrie Reuters.

Din această cauză, liderii europeni s-au declarat îngrijorați de aducerea extremei-drepte la putere, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, care a spus că procentul obținut de FPO reprezintă o provocare pentru alte formațiuni din Austria.

Kurz nu a anunțat ce partener de coaliție va alege. A spus doar că trebuie să fie pro-european, fără a preciza că exclude extrema-dreaptă, care critică UE, dar nu se mai pronunță împotriva blocului comunitar.

„Rezultatul alegerilor este mai mult decât o victorie clară pentru UE, este o victorie clară pentru noi, ca forță pro-europeană”, a spus Kurz pentru Reuters. Manifestul partidului său a cerut o Comisie Europeană mai mică și o UE care să se concentrează pe „competențe importante” cum ar fi comerțul intern și securizarea granițelor externe.

Austria a fost o poartă de intrare în Germania pentru mai mult de un milion de oameni care au fugit din fața războiului și a sărăciei din Orientul Mijlociu în timpul crizei imigrației care a început în 2015. Austria a primit un număr de imiganți egal cu mai mult de 1% din populația sa, anul trecut. Mulți alegători au simțit asta ca pe o agresiune.

Partidul Libertății (FPO) a fost fondat de un fost nazist în anii 1950 și a crescut în timpul până în anii 1990, când a fost condus de carismaticul Joerg Haider, omul care l-a lăudat pe Hitler pentru politicile sale de angajare. A fost unul dintre primele partide de extrema dreaptă care a avut succes în Europa, după Al Doilea Război Mondial.

Când FPO a intrat în guvern în 2000 alături de partidul conservator pe care îl conduce acum Kurz, restul UE a reacționat cu furie și a impus sancțiuni Austriei.

Acum FPO este partid înfrățit cu Frontul Național al lui Le Pen din Franța și cu AfD din Germania.  

Kurz nu e chiar nou în politică, deși va fi cel mai tânăr lider de țară din lume. El a intrat în guvern ca secretar de stat pentru intergrare europeană în urmă cu 6 ani și a fost ministru de Externe în ultimii 3 ani.

Principalul său subiect în campania electorală a fost imigrația, susținând, împotriva propriei coaliții guvernamentale, că decizia de a deschide granița Austriei alături de Germania a fost una proastă. Kurz a cerut să se pună capăt coaliției cu Social-Democrații, ceea ce a condus la alegerile de duminică.

FPO și Social-Democrații, conduși de cancelarul Christian Kern, sunt aproape la egalitate în urma alegerilor, urmând să fie numărate voturile primite prin poștă (cam a șasea parte din total) pentru departajare.

După numărarea aproape a tuturor voturilor, social-democrații ar fi în avans cu 2.540 de voturi față de extrema dreaptă, ambele patide având însă 26,6%, conform datelor oferite de Ministerul de Interne, luni seara.

„Încă nu suntem în faza discuțiilor despre formarea coalției”, a spus Kurz, care așetaptă rezultatele finale de joi.

Dacă FPO va fi pe locul doi, ar crește șansele să fie chemat în coaliția de la putere.