Evenimentul Zilei > Actualitate > Aurul care este aproape la fel de uşor ca aerul. A fost creat într-un laborator din Elveţia
Aurul care este aproape la fel de uşor ca aerul. A fost creat într-un laborator din Elveţia

Aurul care este aproape la fel de uşor ca aerul. A fost creat într-un laborator din Elveţia

O echipă de cercetători din Elveţia a reuşit să producă în laborator o nouă formă a celui mai preţios metal de pe Pământ, aurul. Este însă la fel de uşor ca un fulg pentru că este format din 98 la sută aer şi doar 2 la sută aur de 20 de carate şi proteine din lapte.

Noul metal realizat în laborator păstrează luciul auriu de formă regulată.  Acest nou aerogel de aur este realizat aproape în întregime din aer şi are o serie de proprietăţi mult mai importante decât valoarea aurului din magazinele de bijuterii.

"Aşa-numitul aerogel este de o mie de ori mai uşor decât aliajele de aur convenţionale. Este mai uşor decât apa şi aproape la fel de uşor ca aerul", a declarat Raffaele Mezzenga din cadrul ETH Zurich.

Mezzenga şi echipa sa de cercetători susţin că noua formă de aur este compusă din doar 2 la sută din materialul preţios, mai mult de patru cincimi din acesta fiind aur de 20 de carate, iar restul sunt şiruri de caractere-nanometri fine din proteinele ​​din lapte.

Mai întâi au trebuit să încălzească proteinele din lapte până la producerea fibrelor mici – cunoscute tehnic ca fibrile de amiloid – acestea apoi au fost amestecate într-o soluţie de sare de aur. În această soluţie, fibrele au devenit interblocate pentru a forma o structură de bază, iar particulele de aur cristalizat s-au transformat în particule mai mici în jurul ei. Astfel s-a format o reţea de fibră de aur-gel.

Marea provocare a venit  atunci când echipa a vrut să usuce soluţia fără a distruge reţeaua fină creată de fibrele de proteine ​​din lapte şi aur. Cercetătorii au trebuit să supună soluţia la un proces lung şi delicat numit uscare supercritică, care este, de asemenea, folosit pentru a decofeiniza cafeaua.

Pe parcursul procesului, cercetătorii şi-au dat seama că ar putea optimiza culoarea aerogel-ului prin adăugarea unor particule mai mici de aur în soluţia creată. "Când am schimbat condiţiile de reacţie, aurul a început să se cristalizeze în microparticule, mai bine spus nanoparticule, şi astfel a rezultat un aur de culoare roşu-închis", a declarat unul dintre membrii echipei, Gustav Nyström.

(Surse: mediafax.ro, dailymail.co.uk)