Evenimentul Zilei > Justitie > Augustin Lazăr nu crede în probele lui Sebastian Ghiță
Augustin Lazăr nu crede în probele lui Sebastian Ghiță

Augustin Lazăr nu crede în probele lui Sebastian Ghiță

Procurorul general al României, Augustin Lazar, a declarat într-un interviu pentru ziarecom ce probe a adus Sebastian Ghiță la Parchet în dosarul în care s-a autodenunțat.

Ulterior, magistrații de la Parchetul General au clasat dosarul considerând că nu sunt suficiente probele depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta susținea în sesizare că ar fi participat la falsificarea raportului de expertiză privind teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Mai mult, în nenumărate rânduri Sebastian Ghiță  a spsu că s-ar fi deplasat cu un avion la Cluj, împreună cu fostul ministru Mihnea Costoiu și că acesta s-a întâlnit într-un restaurant cu avocatul Gheorghiță Mateuț care a semnat raportul pentru teza de doctoprat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Eu nu am lucrat personal  în dosar, dar discutând cu colegii, după soluţionarea dosarului, am reţinut că totul a fost o operaţiune de imagine, denunţătorul în cauza venea cu televizunile la poartă Parchetului, arătând că va depune mari cantităţi de probe şi la procurori scotea din plic un articol de ziar.”, a afirmat procurorul general.

Chestionat dacă tot scandalul declanșat de Sebastian Ghiță a avut ca scop decrebilizarea Justiției, pentru ca pe fondul ei să se ajungă la grațieri și dezincriminări, procurorul general a afirmat:

Este un dosar pe care noi l-am înregistrat. Că magistraţi nu putem trece peste informaţiile grave din media, trebuie să le verificăm. Avem un dosar pe rolul PG şi se fac verificări cu toată seriozitatea. Nu se ştie dacă va fi 50%, 20%, 1% adevăr. Dacă este, trebuie să-l punem în evidenţă, verificând dacă e o fapta penală. Eu am obsevat că magistrat şi membru CSM că aceste proiecte de acte normative ne-au venit cu foarte multă întârziere şi pe un val de emoţie creat de media în contextul în care faptele au fost prezentate de o manieră sistematică şi calomniatoare fără precedent la adresa înfăptuirii justiţiei. Această chestiune nu s-a mai întâmplat în România, e ceva nou şi se va demonstra dacă magistratură română e matură, capabilă să ia în piept acest val de calomnii, denigrări. Că s-ar face justiţia la butonul lui cutare sau cutare, că ar există un stat mafiot care da dispoziţii justiţiei cum să se înfăptuiască. Acestea sunt gogomănii pentru oameni ignoranţi. Dar iată că se fac şi sunt prezentate sistematic.  Magistraţii români trebuie să ia o poziţie foarte clară şi trebuie să procedeze chirurgical cum ne permite legea, cu instrumentele pe care încă le avem la dispoziţie. Sperăm să nu mai vină alte proiecte de acte normative, cum se discuta în media, că aici au fost proiectile de calibru uşor pentru reglat tirul artileriei. Şi că adevărată artilerie grea va începe în continuare.

Atunci va fi o stare de fericire pentru toţi care încalcă legea, magistraţii nu vor avea de lucru. Ar fi o inepţie şi nu îmi pot imagina că într-un stat UE cineva ne va putea lipsi de instrumente şi vom stă să privim cum se comit infracţiuni, să fie pusă în practică acea expresie, cine tace supravieţuieşte.”, a declarat Augustin Lazăr.