O jurnalistă CNN a participat la antrenamentele militare pentru femeile din Bagdad. ”Când a fost invadat orașul Mosul, ne-am dat seama că femeile trebuie să fie învățate să tragă”, spune o femeie din Baghdad. ”Toți bărbații noștri luptă în prima linie, așa că este datoria femeilor își apărăm casele și copii”.

Irakul se confruntă de la începutul lunii iunie cu o puternică ofensivă a jihadiştilor din gruparea ultraradicală SIIL, care până în prezent a cucerit mai multe oraşe, printre care al doilea oraş al ţării, Mosul, o mare parte a provinciei Ninive (nord), Tikrit şi alte sectoare din provinciile Salah ad Din (nord), Diyala (est) şi Kirkuk (nord).

La începutul acestei luni, jihadiştii din SIIL au proclamat crearea unui califat în teritoriile cucerite în Irak şi Siria vecină, anunţând totodată schimbarea numelui grupului în ”Statul Islamic” fără nicio indicaţie geografică. De asemenea, ei l-au proclamat pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept ”calif'” şi prin urmare ”lider al musulmanilor de pretutindeni”, cerându-le acestora să-i jure credinţă.