Evenimentul Zilei > Actualitate > Au fost descoperite CAZURI NOI de GRIPĂ PORCINĂ în ROMÂNIA! Vezi unde s-a întâmplat
Au fost descoperite CAZURI NOI de GRIPĂ PORCINĂ în ROMÂNIA! Vezi unde s-a întâmplat

Au fost descoperite CAZURI NOI de GRIPĂ PORCINĂ în ROMÂNIA! Vezi unde s-a întâmplat

Numărul pacienţilor din judeţul Olt cu gripă de tipul A subtipul H1 (gripă porcină) a ajuns luni la şase, după ce prezenţa virusului a fost confirmată de testele de laborator la un bolnav în vârstă de 51 de ani din Piatra-Olt, internat săptămâna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Potrivit Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Gogiu, a anunţat luni că sunt internate la secţia Boli Infecţioase a SJU Slatina cinci persoane cu gripă AH1, care s-au prezentat la medic şi au fost spitalizate în zilele de 1 şi 2 februarie. Gabriela Gogiu a menţionat că sunt şi 17 persoane internate cu suspiciune de gripă şi au fost trimise probe pentru analize la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. 

Primul caz confirmat de gripă AH1 în judeţul Olt în acest sezon rece este al unui elev de şase ani, aflat în clasa pregătitoare la o şcoală din Slatina. El se află sub supraveghere medicală în regim de internare de zi şi în prezent starea lui de sănătate este bună. În celelalte cinci cazuri confirmate de gripă pacienţii sunt persoane cu vârste între 32 şi 61 de ani din Slatina, Balş, Piatra-Olt şi Drăgăneşti-Olt, care prezentau în momentul internării în spital febră, cefalee, astenie, dispnee, tuse, în unele cazuri şi dureri în gât şi tulburări digestive. Ei nu au fost vaccinaţi antigripal înainte de a contacta virusul. 

DSP Olt a investigat condiţiile de îmbolnăvire a pacienţilor la care a fost confirmat virusul gripei AH1 şi a stabilit să fie supravegheate clinic 20 de persoane din familiile bolnavilor, 43 de persoane din colectivităţile de la locul de muncă al bolnavilor şi persoanele din spital care au intrat în contact cu pacienţii. DSP a mai decis şi vaccinarea antigripală a tuturor persoanelor care au intrat în contact cu bolnavii. 

Niciunul dintre bolnavi nu a părăsit localitatea de domiciliu şi ancheta DSP nu a identificat posibilitatea ca aceştia să fi intrat în contact cu cazuri confirmate de gripă din afara judeţului sau a ţării. 

Purtătorul de cuvânt al DSP Olt a menţionat că sunt în creştere şi cazurile de infecţii respiratorii acute şi pneumonii. DSP mai are în stoc 100 de doze de vaccin împotriva gripei. 

Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv a gripei, DSP recomandă respectarea normelor de igienă individuală, evitarea zonelor aglomerate şi a contactului cu persoane bolnave, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, folosirea batistei de unică utilizare pentru strănut şi tuse, adoptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului şi respectarea unui regim de viaţă sănătos cu o alimentaţie bogată în legume şi fructe.