Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) își arată îngrijorarea în cee ace privește decizia de prorogare a introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie 2021 și ia în considerare să nu mai semneze contractele anuale care permit decontarea serviciilor în mediul privat.

„Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă.

Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost”, declară Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

În momentul de față, costurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sunt mult mai mici decât cele reale, iar în ceea ce privește spitalizarea continua, prețul corect este de două, ba chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.
„O situaţie similară regăsim şi la investigaţii imagistice de înaltă performanţă – imagistică prin rezonanţă magnetică, investigaţii computer tomograf, la analizele medicale de imunologie şi de bacteriologie, în cazul cărora diferenţa poate fi de la câteva zeci la sute de lei.

O decontare justă este vitală pentru ca sistemul medical, incluzând aici şi unităţile publice, să poată funcţiona normal, iar pacienţii să beneficieze de un serviciu medical adecvat, la timp şi în condiţii similare”, mai spune Cristian Hotoboc,.

Soluția invocată de instituția pe care o conduce este alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar.

De altfel, milioanele de pacienți care merg în fiecare an în spitale private, ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază, fie ar putea fi nevoiți să meargă în străinătate, iar statul român va fi nevoit la rândul său să deconteze serviciile la costuri de zeci de ori mai mari, sume la care se adaugă cele din bugetul pacienţilor, pentru servicii de transport şi de cazare pentru aparţinători.

Te-ar putea interesa și: