Au căzut primele ninsori în România, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii. Amenzi uriașe pentru șoferi

Au căzut primele ninsori în România, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii. Amenzi uriașe pentru șoferi

Primele semne dată de iarnă îi obligă pe șoferi să-și „încalțe” mașinile pentru a nu fi sancționați de poliție.

Au căzut primii fulgi de zăpadă în acest sezon și șoferii trebuie să folosească obligatoriu cauciucuri de iarnă pentru a evita primirea unor amenzi drastice. Nu există un termen fix de la care începe montarea anvelopelor, dar mașinile trebuie să fie dotate cu așa ceva dacă circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent în ce perioadă a anului ne aflăm.

După cum prevede Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OUG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, care a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie 2011.

Amenzile te lasă fără sume importante

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nerespectarea acestei reguli implică riscul unei amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, respectiv între 1.305 lei şi 2.900 lei. În plus, pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia”, conform avocat.net. 

Cauciucurile de iarnă trebuie să fie marcate cu însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, unde „M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (n.r. - noroi, trad.), iar „S” este abrevierea de la „snow” (n.r. - zăpadă, trad.).

Tipuri de anvelope în funcție de modelul mașinii

Există o diferență legată de montarea anvelopelor în funcție de tipul mașinii, conform sursei citate.

- vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv, precum și cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă și - vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone, precum și cele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară:

echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau

montarea pe aceste roți a unor lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.