Evenimentul Zilei > Actualitate > Au apărut tranșeele anti-coronavirus. Satul a fost băgat imediat în carantină
Au apărut tranșeele anti-coronavirus. Satul a fost băgat imediat în carantină

Au apărut tranșeele anti-coronavirus. Satul a fost băgat imediat în carantină

Un sat din Siberia a fost băgat în carantină și a fost înconjurat cu tranșee de autorități pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

Un șaman infectat cu virsului SARS-C0V-2 a declanșat un focar printre locuitorii satului Shuluta, din republica autonomă Buriatia, parte a Federației Ruse. În acest loc au fost înregistrate 37 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar satul numără 390 de locuitori. Potrivit The Moscow Times, o treime din populația acestui sat a avut contact cu cei depistați pozitiv cu boala Covid-19.

O femeie care a fost infectată a efectuat un ritual șamanic alături de zeci de săteni în data de 10 iunie și se crede că focarul a pornit de la ea, a declarat pentru Reuters Ivan Alheyev, conducătorul districtului în care se află satul Shuluta.

Ca măsură de precauție, munictorii au săpat două tranșee adânci realizând, astfel, „un inel aproape complet” în jurul satului, a anunțat, pe Facebook, în data de 29 iunie purtătoarea lui de cuvânt, Dora Khamaganova.

Dora Khamaganova a afirmat că aceste tranșee au fost săpate nu doar pentru a-i proteja și izola pe săteni, dar și pentru a-i împiedica pe turiștii care se îndreaptă spre parcul național Tunka, aflat lângă Lacul Baikal, să treacă prin sat. „Acest trafic s-a oprit când al doilea șant a fost săpat”, a spus Khamaganov.

În schimb, singurul drum către Shuluta care nu a fost distrus de tranșee este patrulat de garda națională rusă și oficiali locali, având drept de trecere doar ambulanțele și livrările de alimente.

Republica Buriatia, aflată la 5.500 de kilometri de Moscova, a înregistrat 3.141 de cazuri de COVID-19 până miercuri. Autoritățile au extins restricțiile impuse până la finalul lunii iulie.

În prezent, Rusia numără 701.000 de cazuri confirmate, dintre care 473.000 de vindecări și peste 10.000 de decese.

Altfel, în luna aprilie, autorătățile din Rusia au deschis o anchetă penală împotriva unui blogger. Acesta din urmă a delcarat în glumă că virsulul ar fi fost creat într-un laborator din Siberia. Fapta sa i-ar putea aduce o condamnare la cinci ani de închisoare. (FOTO: Dora Khamaganova/Facebook)