Evenimentul Zilei > Social > Au apărut primele roșii românești, de primăvară. Prețul îți taie pofta!
Au apărut primele roșii românești, de primăvară. Prețul îți taie pofta!

Au apărut primele roșii românești, de primăvară. Prețul îți taie pofta!

Finalul lunii aprilie a adus și primele roșii sută la sută românești. Frumoase și zemoase, roșiile oltenești s-au copt în solariile din Pleșoiu, județul Olt.

Primele tone de roșii au plecat de la Pleșoiu, la scurt timp după Paști. oamenii spun că plantează un soi de roșii extratimpurii, care dau o producție mare și care cresc cu multă căldură.

”În decembrie începe semănatul și totul cu încălzire, monitorizare”, spune Simon Idiță, un fermier care are mai multe sere, unde cultivă roșii. Afacerea cu roșii este una în care trebuie să investești mulți bani.

„Prima dată, poţi să scoţi roşiile cu 15 lei kilogramul, dar, dacă le vinzi pe cele produse cu încălzire sub 6-7 lei/kilogramul, e pagubă. Combustibilul mă costă 70.000 lei, pe perioada medie de 45 zile, vorbesc de lunile februarie – martie – aprilie. E foarte riscant, primăvara nu ai fotosinteză şi nu ai soare. Lumina artificială costă 200.000 euro la un hectar, nu-ţi permiţi în România“, mai spune Idiță, citata de cancan.ro.

În prezent, deși Ministerul Agriculturii oferă o subvenție de 3.000 de euro/hectar, la cultura de roșii, fermierii nu se prea înghesuie să își depună dosarele, deoarece li se cer foarte multe acte. În plus, nici primăriile de domiciliu nu au completat registrele agricole iar acest lucru îi împiedică pe oamenii să solicite ajutorul de stat.