Un purtător de cuvânt al Ministerului Saudit al Apărării a declarat că va organiza o conferință de presă miercuri seara (18 septembrie), în care va prezenta rolul Iranului, precum și armele utilizate în atacuri, se afirmă în reportaj, însă fără a specifica ora la care va avea loc evenimentul.
SUA – aliat strategic al Arabiei Saudite – a acuzat Iranul de atacurile extrem de bine coordonate și eficiente, revendicate inițial de rebelii Houthi din Yemen, care se luptă cu forțele saudite din zonă încă din 2015.
Iranul a lansat un „atac fără precedent asupra sistemului de aprovizionare cu energie din întreaga lume”, a declarat pe Twitter Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, fără a oferi dovezi care să-i susțină afirmația.
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a negat orice implicare a țării sale. Acesta a declarat pe Twitter că este vorba de o campanie americană de „presiune maximă” la adresa Iranului, care s-a transformat acum într-o „maximă înșelăciune” cerând autorităților de la Washington să se angajeze în noi discuții.
Atacul din 14 septembrie asupra a două dintre cele mai mari rafinării de țiței din Arabia Saudită este cea mai mare întrerupere bruscă a producției înregistrată în istorie, depășind șocurile din timpul războiului din Golf, în 1990, precum și pierderea producției iraniene ca urmare a Revoluției Islamice din 1979.