În momentul de față, contestarea proceselor verbale privind amenzile de circulație se poate face doar  la Judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Parlamentarii care au propus legea au precizat că majoritatea contravențiilor sunt amenzi de circulație și că contestarea acestora devine de multe ori imposibilă, deoarece acțiunea trebuie depusă la o Judecătorie departe de domiciliu.

„În cazul amenzilor de circulație, dacă un conducător auto care locuiește în Constanţa primește o astfel de amendă la Satu Mare îi va fi foarte greu să o conteste şi să se apere eficient în instanţă. Transmiterea plângerii prin poştă şi judecarea cauzei în lipsă nu reprezintă, în mod necesar, o apărare eficientă. De asemenea, în cazul șoferilor care circulă mult cu maşina în interes de serviciu sau care merg în vacanţă şi primesc amenzi în mai multe judeţe, posibilităţile de contestare pe care le are conducătorul auto sunt mult îngreunate şi diminuate”, explică iniţiatorii necesitatea modificării legislaţiei, conform libertatea.ro

Potrivit proiectului depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, „împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere în termen de 15 zile de la comunicare la Judecătoria în a cărei rază de competența îi are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”. Contravenientul care nu are domiciliul în România va putea depune plângerea la Judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, se mai menționează în proiectul PSD.