Evenimentul Zilei > Economie > Atenție, se scumpesc apartamentele. Într-un singur oraș scad prețurile
Atenție, se scumpesc apartamentele. Într-un singur oraș  scad prețurile

Atenție, se scumpesc apartamentele. Într-un singur oraș scad prețurile

Se scumpesc apartamentele. În a doua lună de toamnă, prețul locuințelor a crescut în toate marile orașe din România. Cu o singură excepție, neașteptată.

Timișoara, Iași, Cluj – Napoca, Constanța, Brașov, sunt orașe în care, de luna trecută, apartamentele sunt mai scumpe simțitor. Analiștii imobiliari au constatat că pretențiile proprietarilor de apartamente care își vânsd spațiile au crescut.

Marja de majorare tinde spre 2%. ”După un avans de 0,6% în luna septembrie, apartamentele disponibile spre vânzare în România (noi și vechi) s-au menținut, per ansamblu, pe un trend ascendent și în luna octombrie”, arată o analiză realizatp de specialișrii de la Imobiliare.ro.

În Timișoara, suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul de construcție, s-a majorat cu 0,8% în luna octombrie, de la 1.250 la 1.260 de euro pe metru pătrat util. În Brașov, prețurile au crescut cu 0,4%, ajungând la o medie de 1.140 de euro pe metru pătrat util (față de 1.136 de euro pe metru pătrat luna trecută). La Constanța, apartamentele s-au apreciat, în luna octombrie, cu 0,3%, ajungând să coste 1.175 de euro pe metru pătrat util (față de 1.171 de euro pe metru pătrat la finele lui septembrie).

Cele mai scumpe orașe din România

Cele mai mari scumpiri au avut loc în Iași și Cluj – Napoca. Aici prețurile locuinețelor au screscut cu 2%.

În Iași, așteptările proprietarilor de apartamente au crescut, pe parcursul lunii trecute, cu 2% – de la o medie de 1.045 de euro pe metru pătrat util, până la 1.066 de euro pe metru pătrat. De fapt, prețurile apartamentelor noi s-au majorat aici cu 3,33% (de la 1.051 la 1.086 de euro pe metru pătrat), în timp ce spațiile locative în imobile vechi au însumat o majorare de 0,4%.

În Cluj-Napoca media creșterii prețurilor apartamentelor a fost de 2,2% luna trecută, de la o medie de 1.640 de euro pe metru pătrat util, până la 1.676 de euro pe metru pătrat. Chiar dacă au fost inegale, creșteri ale prețului mediu solicitat au avut loc pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,9% (de la 1.656 la 1.688 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 2,6% (de la 1.622 la 1.664 de euro pe metru pătrat).

Ieftiniri, în București

Singurul oraș din România în care s-au ieftinit apartamentele luna trecută este Capitala. În mod surprinzător, locuințele s-au ieftinit. În București, apartamentele s-au ieftinit, cu 0,2% per ansamblu, valoarea medie de listare a unei asemenea locuințe ajungând la 1.373 de euro pe metru pătrat util (de la 1.376 de euro pe metru pătrat). Tendința descendentă a fost mai accentuată pe segmentul locuințelor vechi, care au înregistrat o scădere de 0,4%, de la 1.312 la 1.307 euro pe metru pătrat.

Foto: Adrian Pîclișan