Evenimentul Zilei > Justitie > Atenție la noua metodă accidentul! Hoții se dau drept polițiști
Atenție la noua metodă accidentul! Hoții se dau drept polițiști

Atenție la noua metodă accidentul! Hoții se dau drept polițiști

Procurorii DIICOT, alături de polițiștii de investigații criminale au efectuat mai multe percheziții în București și Prahova, simultan cu autoritățile bulgare, cu scopul de a prinde un grup de infractori care au înșelat mai multe victime prin intermediul metodei telefonului.

Au fost astfel reținuți și acuzați de înșelăciune, mai mulți cetățeni bulgari, cinci dintre ei au fost prinși în România și alți cinci în Bulgaria. Toți erau membri ai aceluiași grup infracțional, potrivit unui comunicat al DIICOT.

„Din activităţile comune de cercetare desfăşurate de autorităţile din cele două state, s-a stabilit faptul că o parte dintre membrii clanului se deplasau frecvent în România, unde rămâneau pentru diferite perioade de timp şi unde achiziţionau numeroase cartele telefonice pre-plătite şi terminale mobile pe care le foloseau la iniţierea de apeluri telefonice către alţi cetăţeni din Bulgaria, pe care, prin invocarea unor pretexte evident nereale şi folosirea unor calităţi false, îi determinau să le pună la dispoziţie sume de bani, de cele mai multe ori deosebit de însemnate, prejudiciul total fiind în sumă de peste 500.000 de euro. Modul de acţiune a membrilor grupului, pe parcursul ultimilor aproximativ 2 ani, a fost evidenţiat şi prin schimbarea frecventă a locurilor de cazare, precum şi prin cumpărarea a numeroase cartele telefonice şi terminale mobile, care au fost utilizate exclusiv la săvârşirea faptelor”, precizează DIICOT.

Infractorii sunau victima și se dădeau drept polițiști. O anunțau că în cursul zilei va fi contactată telefonic de niște infractori, care îi vor cere o sumă de bani.

Scopul polițistului fals era acela de a convinge victima să dea curs cererii celuilalt infractor pentru ca acesta să poată fi prins de poliție, ca ulterior, banii oferiți de persoana înșelată să ajungă la membri grupării infracționale.

Autoritățile trag un semnal de alarmă tuturor cetățenilor ca în cazul în care sunt contactați de numere pe care nu le cunosc, care le cer anumite sume de bani, să sune de îndată la 112.