Atenţie! Acest tip de bomboane sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Le găseşti pe rafturile magazinelor din România

Atenţie! Acest tip de bomboane sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Le găseşti pe rafturile magazinelor din România

Unele dulciuri ar putea ascunde un urias pericol pentru sanatate. Avertismentul vine din Franţa şi se referă la aditivul E171, numit şi dioxid de titan, care face bomboanele să strălucească. După o serie de experimente pe animale, francezii au ajuns la concluzia că substanţa regăsită şi în produsele vândute în România ar putea afecta grav sănătatea. Aditivul considerat periculos mai este folosit şi la pasta de dinţi, gumă de mestecat sau îngheţată.

Autorităţile franceze sunt îngrijorate de faptul că aditivul care face dulciurile să strălucească, respectiv dioxidul de titan, numit şi E171, nu este sigur pentru sănătate. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) nu este, însă, de aceeaşi părere cu autorităţile din Franţa.

Potrivit Politico, francezii au impus, începând cu anul 2020, propriile restricţii asupra aditivului E171. Se pare că restricţiile vor fi chiar mai dure decât cele aplicate în restul Uniunii Europene, fapt care a determinat autorităţile de reglementare să reacţioneze, susţinând că măsura afectează piaţa unică europeană, făcând imposibilă vânzarea aceloraşi produse în toate ţările.

Problema ar trebui să fie soluţionată în această lună, când EFSA va finaliza cel mai recent raport privind dioxidul de titan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anca Paduraru, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că, în momentul în care rezultate vor fi disponibile, Comisia va “revizui situaţia şi va lua în considerare următoarele etape, împreună cu statele membre, în conformitate cu legislaţia UE aplicabilă”.

 

Franța se dovedește de mult timp mult mai activă în problemele de mediu decât alte țări ale UE. Opoziția sa puternică la alimentele modificate genetic din ultimii ani s-a transformat într-un efort politic puternic pentru reducerea folosirii substanțelor chimice.

Un sondaj Eurobarometru privind încrederea cetățenilor în produsele chimice, lansat în 2017, a arătat că majoritatea cetățenilor UE consideră că acestea sunt în general sigure, dar în Franța doar 26% dintre respondenți consideră că produsele care conțin produse chimice sunt sigure - cel mai scăzut procent din UE.

La 17 aprilie, guvernul francez a adoptat un act normativ privind interzicerea produselor chimice de albire, ca măsură de precauție, începând cu 2020.

Comisia a propus clasificarea dioxidului de titan ca fiind cancerigenă, dar numai sub formă de pulbere, dar industria a protestat puternic împotriva propunerii și până acum Bruxellesul nu a reușit să câștige o majoritate în rândul experților naționali în domeniul produselor chimice, care să aprobe această idee.

 Producătorul M & M a declarat că va investi 44 de milioane de dolari în fabrica sa franceză, care produce 150 de milioane de bomboane pe zi pentru întreaga Europă, pentru a găsi alternative pentru eliminarea dioxidului de titan din produsele sale până la finele anului 2019.

“Consumatorii pot observa variații ușoare de culoare la unele dintre produsele noastre, fără dioxid de titan”, a declarat  purtătorul de cuvânt al companiei.

Alte companii franceze au încetat deja să utilizeze colorantul alimentar înainte de restricțiile privind utilizarea acestuia. Carambar a declarat în februarie că a eliminat E171 de la guma de mestecat Malabar de la sfârșitul anului 2018, în timp ce Carrefour a eliminat, de asemenea, dioxidul de titan din rafturile sale.