Evenimentul Zilei > Actualitate > Atentat la sănătatea consumatorilor. Pește putrezit, de vânzare în hipermarketurile din București
Atentat la sănătatea consumatorilor. Pește putrezit, de vânzare în hipermarketurile din București

Atentat la sănătatea consumatorilor. Pește putrezit, de vânzare în hipermarketurile din București

Aproape două tone de pește au fost oprite de la vânzare, fiind aplicate amemzi de 200.000 de lei, în urma unor controale efectuate de comisarii ANPC în mai multe hipermarketuri din zona București-Ilfov. Controalele vor continua.

Comisari Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov, coordonați de directorul general al ANPC și de Horia Constantinescu, coordonator al Corpului de Control al președintelui ANPC au efectuat acțiuni de verificare, urmărind recepționarea, depozitarea, procesarea și comercializarea peștelui pe raza regiunii București-Ilfov. Astfel, într-o singură zi au fost controlați 11 operatori economici, fiind aplicate 10 amenzi contravenționale în valoare de 200.000 lei și un avertisment. Urmare a deficiențelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de pește și produse din pește, în valoare de 40.000 lei, informează ANPC.

Specilaștii ANPC au constatat o mulțime de nereguli la peștele din import, consumarea acestuia putând pune în pericol sănătatea cumpărătorilor. Printre acestea, comercializarea de pește refrigerat care prezenta miros nespecific, culoare modificată, consistență flască; comercializarea de pește impropriu consumului uman, alterat, cu branhii închise la culoare, mucus abundent,ochi opaci; depozitare în vederea comercializării de pește refrigerat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de legislația în vigoare.

Pește refrigerat era expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus și fără strat de gheață protector. S-a găsit  pește afumat, pus la vânzare, care prezenta data limită de consum depășită. Bazinul cu pește viu era murdar, avea informații incomplete, nefiind specificate metoda de producție și zona în care peștele a fost capturat sau crescut. La vânzare erau expuși creveți decorticați congelați rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare și conglomerate de gheață în ambalaje). Icre sărate vrac și fructe de mare, la care nu se respecta temperatura declarată pe etichete. (Foto ANPC)