Mai multe servicii ar trebui să fuzioneze într-o agenție unică, spune comisia. Președintele comisiei, Georges Fenech, a propus crearea unei instituții similare cu Centrul Național Antiterorism din SUA, scrie BBC News.

Atacurile din ianuarie și noiembrie 2015, în care au murit în total 147 de persoane, ceea ce a tras critici dure la adresa serviciilor de securitate. „În fața amenințării teroriste internaționale, trebuie să fim mai ambițioși în ceea ce privește serviciile secrete”, a spus Fenech.

Parlamentarii au mai criticat autoritățile belgiene pentru că nu au reușit să-l oprească pe fugarul Salah Abdeslam, care a participat la atacurile din noiembrie, înainte să fugă în Belgia. El a fost arestat, în cele din urmă, la Bruxelles, în luna martie. În același timp, starea de urgență continuă, impusă după atacuri, a avut doar un „impact limitat asupra securității”.
Între 6.000-7.000 de soldați sunt de gardă în Franța, ca parte a măsurilor de securitate extraordinare, aceștia fiind trimiși să apere școli, sinagogi, amagazine și alte zone sensibile.

„Mă întreb ce valoare adăugată reală pot ei oferi, în ceea ce privește securizarea terirtoriului național?”, a spus parlamentarul socialist Sebastian Pietrasanta.

Atacurile din ianuarie – la birourile revistei satirice Charlie Hebdo, asasinarea unei polițiste și un asediu asupra unui supermarket evreiesc – au omorât 17 oameni. În noiembrie, 130 de oameni au murit, într-un atac coordonat cu arme și bombe la o sală de concerte, într-un restaurant și pe stadionul Stade de France, unde avea loc un meci de fotabl internațional.